Nemzeti ösztöndíjak a Nyíregyházi Egyetemen – Négy hallgató vette át oklevelét

Csütörtökön adta át a Nyíregyházi Egyetem rektora az intézmény négy diákjának megítélt nemzeti felsőoktatási ösztöndíj dokumentumait. Az anyagi támogatás 10 hónapra 40-40 ezer forint  ösztöndíjat jelent.

Csurka Evelin, Janurik Tímea, Kiss Tamás és Krasznai Brigitta Melinda a Nyíregyházi Egyetem négy hallgatója, akik az egyetem rektorától vették át a 2019/2020-as tanévre odaítélt nemzeti ösztöndíjuk oklevelét.

Vassné Dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora kiemelte: 

Nagyon nagy öröm  számunkra, hogy újabb négy hallgatónk kapta meg a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjat, régen úgy hívták, hogy Köztársasági Ösztöndíj. Ez azt jelenti, hogy ezt az ösztöndíjat csak a nagyon kiemelkedő hallgatók kapják meg. Nálunk három osztatlan tanár szakos, és egy gazdálkodás-menedzsment szakos hallgató kapja meg most ezt az ösztöndíjat.

Kiváló tanulmányi eredmények, ezen túl szakmai, tudományos és közéleti területen végzett kimagasló munka döntött az elbírálásnál.

Krasznai Brigitta Melinda elmondta:

Nagyon boldog vagyok, ugyanis én már másodjára kaptam meg ezt az ösztöndíjat, amit a kiválóak közül is csak a kiválóak kaphatnak meg. Nagyon szigorúak a feltételek, egy éven keresztül négyesnél kisebb érdemjegyet nem lehet szerezni, illetve a féléves átlag  4,51-nél nagyobb kell legyen. Ezen kívül konferenciákon kell részt venni, TDK munkában kell jeleskedik.

A parlagfű pollenkoncentrációját vizsgálta egy csapat tagjaként Nyíregyháza légkörében, illetve genetikai kutatásokat végzett a partifecskék véréből kivont DNS mintával. Hogy mi lesz Melinda? Biológia tanár.

A helyi Tudományos Diákköri Konferenciáról jutott a pécsi országos versenyre egy másik, gazdálkodás és menedzsment szakos ösztöndíjas hallgató. Ő a kapcsolati tőke vállalati aspektusait vizsgálta, és közgazdásznak készül. Már be is osztotta az ösztöndíját.

Csurka Evelin hozzátette:

Szabad felhasználású, de a tanulmányaimra fogom költeni. Januártól  szeretnék különböző képzéseket kezdeni, és szeptembertől a mesterképzést is szeretném elkezdeni, úgyhogy lesz hova tenni.

A metematika-fizika szakos Kiss Tamás a levegő radon koncentrációjának meghatározásával, illetve a vízszintsüllyedés következményeivel foglalkozik. Janurik Tímea ének-zene-népzene szakos hallgató szintén második alkalommal nyerte el az ösztöndíjat. Nyelvvizsgák és koncertek, illetve a finn és magyar népdalok rendszeréről, majd a hátrányos helyzetű térségek iskoláinak kulturális érdeklődéséről készült tudományos dolgozatai vezettek a sikerhez.

A Nyíregyházi Egyetemen készülnek a november 27-re szervezett úgynevezett Élménynapra, mely a felvételi jelentkezés előtt enged középiskolás diák, és szülő számára betekintést az intézménybe. A rektor szerint más egyetemekhez, főiskolákhoz hasonlóan Nyíregyházán is megnyugvással vették a nyelvvizsga bemeneti követelményének eltörlését, mely vélhetően nem stagnáló, hanem emelkedő hallgatói létszámot jelent majd a Nyíregyházi Egyetemen.