Nemzeti identitásunkat és kultúránkat is veszélyezteti a tömeges migráció

Európa válaszút elé érkezett, döntenünk kell abban, hogy milyen irányba megyünk tovább, így ez egy közös sorskérdés, ezért kérdezi meg újra a magyar kormány a választópolgárokat, ami nem első eset, hiszen 2010 óta nyolc nemzeti konzultáció zajlott le különböző témákban – nyilatkozta a Nyíregyházi Televíziónak Takács Szabolcs kedden este.


A Miniszterelnökség európai uniós politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára fórumot tartott városunkban Európa jövője kapcsán, a biztonság, a kultúra és a nemzeti önrendelkezés fogalmai mentén. Szerinte a biztonság, ami évtizedekig adottság volt Európában, mára megkérdőjeleződött, és első számú kérdéssé vált 2015 óta, ezért is emeljük azoknak az erőknek a létszámát, kapacitását, melyek képesek arra, hogy a magyar határokat védjék. Ez szerintünk elsősorban és kiemelten nemzeti hatáskörbe tartozik, ennek kapcsán vannak vitáink az európai intézményekkel – mondta. Takács Szabolcs szerint Európa keresztény identitású, és szeretnénk megvédeni közös identitásunkat, kultúránkat, amely komoly támadás és kihívás alatt van. Részben a nyílt társadalomra vonatkozó, Európától idegen, multikulturális elképzelések, részben pedig a tömeges migráció által. Az államtitkár szerint Európában is egyre hangosabban szólalnak meg a társadalmak ebben a kérdésben, a választásokon keresztül is.

Takács Szabolcs államtitkár elmondta:

Ami a leginkább veszélyezteti az identitásunkat, az nyilvánvalóan az a tömeges migráció, amely a világ olyan térségeiből indul ki, amelyek erős identitással rendelkeznek. És eszük ágában sincs elfogadni azt, hogy ők európaivá váljanak, európai módon éljenek, hanem ezzel szemben ők a saját identitásukat akarják megélni Európában, amely egy gazdaságilag fejlettebb és biztonságosabb térség.

A teljes beszélgetést jövő héten kedden, a Híregyháza című műsorunkban láthatják, 18.30-as kezdettel.