Nem lehet nap rajz nélkül – Hatvanon innen és túl
Fotó: Trifonov Éva

Szepessy Béla tudós ember, alkotó ember, tanító ember, szervező ember, és nem mellesleg jó kezű rajzoló ember, aki nem volt még 60 éves, amikor lehetőséget kapott a galériás bemutatkozásra, de túl került a hatvanon, amikor megnyílott a tárlata, a Hatvanon innen és túl.

A falakon a Répamese, a Nyomdászfiú vándorlása, Este a székelyeknél, a Keresztek hegye, Budavár ostroma, Az utolsó királykisasszony, vagy a képzeletbeli utazásról szóló Simplicissimus.

Prof. Dr. Szepessy Béla több mint 90 alkotása és még 80 rajzinstallációja látható a Városi Galériában, illetve a Pál Gyula Teremben. Ecsetrajzok, linó- és fametszetek, akvarell, pasztell és textilnyomat az elmúlt 10 évből. Megannyi élmény, emlék, gondolat a világról és az emberről, melyet akár betűkkel is képes lejegyezni – emlékeztető gyanánt.

„Én nagyon sok minden akartam lenni, az, hogy éppen grafikus lettem, lehet hogy a véletlennek köszönhető. Ötödikes koromban még külügyminiszter akaratam lenni, utána régész, és végülis ez a történelmi érdeklődés mindvégig megmaradt, a mitológiák iránti rácsodálkozás a dolgokra. Szerintem a grafika egy olyan műfaja a képzőművészetnek, ami nagyon sok mindent integrál magába. Nagyon erős a technikai oldala. Érteni kell a hegesztéstől a maratásig nagyon sok dologhoz, tehát tulajdonképpen én mindig is ezt akartam csinálni.”- vallott választásáról Prof. Szepessy Béla, grafikusművész.

Szepessy Béla intézetigazgató a Nyíregyházi Egyetemen. Szervezője és művészeti vezetője a Nyíregyházi Nemzetközi Fametsző Művésztelepnek. Itthoni és külföldi ösztöndíjak nyertese. Vendégtanár–kurzusvezető volt nem csak Ukrajnában és Romániában, de Mexicoban, de még Portugáliában is találkozott  fiatal alkotókkal.Tájékozott a történelemben, a művészettörténetben, az egyházi kultúrában. Számára az alkotás édes rabszolgaság, mely a teremtésről szól. Folyamatosan kísérletezik, az utóbbi időben színes grafikával is jelentkezett.

„Az egyik festőművész kolléga azt mondta, hogy a festészet olyan számára, mint a nyúlnak az evés, folyton nő a foga és muszáj rágcsálnia, hogy ne lógjon ki a szájából. Mi is így vagyunk ezzel, hogy egyszerűen nem tudok anélkül létezni, hogy ne dolgozzak minden nap. Nem lehet nap rajz nélkül, és jól esik, mert ha az ember odaáll egy papírlap elé és kezében van egy eszköz, akkor azt csinál, amit akar.”- folytatta a grafikusművész.

Szepessy Béla grafikusművész Hatvanon innen és túl című kiállítását június 26-ig láthatják a Városi Galériában és a Pál Gyula Teremben, a művész elmúlt 10 évének alkotásaiból.