Négymillió négyzetmétert tartanak tisztán
Több ízben kaptunk az elmúlt idõszakban is olvasói leveleket annak kapcsán, hogy éppen tele van egy sze-metesszelence, nagyobb a fû a kelleténél, vagy esetleg, hogy bokáig ér az avar (még tavaly). Ezek természetesen szubjektív észlelések, de objektív kép alapján, benne az elvárással: mindig, mindenhol egyszerre legyen rend és tisztaság. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2017. szeptember 15-i számában.)

– A NYÍRVV Nonprofit Kft. közel 4 millió négyzetméter tisztán tartásáról gondoskodik a megyeszékhelyen – válaszolta kérdésünkre Ignéczi Csabáné, a Városüzemeltetés ügyvezetõje.

 

Naptár szerint takarítanak

 

– A területeket az elhelyezkedésüknek, a lakóövezeteknek, a forgalomnak és lakósûrûségnek megfelelõen különbözõ fenntartási kategóriákba soroljuk, melyeket naponta, kétnaponta, illetve heti rendszerességgel takarítunk. Hasonló rendszer szerint végezzük az 1500 hulladékgyûjtõ edény ürítését, illetve a fûnyírást. Minden városrésznek megvannak a sajátosságai, elõfordulnak szemetesebb, gondozatlanabb területek és vannak ápoltabb övezetek, ahol a helyiek jobban figyelnek a rendre és munkánk eredményének megõrzésére, ugyanakkor komoly problémát jelent társaságunk számára a szelektív szigetek környezetének elszemetesedése, és ezek folyamatos takarítása. A fûnyírást kapacitásainknak megfelelõen hozzávetõlegesen 3-4 hetes vágásfordulókban végezzük, ez esõs idõjárás esetén sajnos gyakoribb vágást igényelne – fejtette ki Ignéczi Csabáné.

 

Ezer tonnákban mérik a hulladékot

 

Az ügyvezetõ felhívta a figyelmet arra, hogy a köztisztasági munka folyamatos, és jelentõs erõforrást igénylõ tevékenység, ugyanakkor nem látványos és kevéssé megbecsült. – Fontossága akkor válna nyilvánvalóvá, ha néhány napig a belváros és a lakótelepek takarításában részt vevõ 115 munkatársunk nem végezné el feladatait. A hulladék mennyisége releváns mutatója lehet köztisztasági tevékenységünknek, hiszen éves szinten 1300 tonna biológiailag lebomló, 180 tonna illegális, 1200 tonna seprési hulladékot, 1,5 tonna lomb- és további 35 tonna egyéb növényi hulladékot, 80 tonna építési és bontási hulladékot, 25 tonna beton bontási hulladékot és 980 tonna egyéb települési hulladékot gyûjtünk össze Nyíregyházán. A városi területeinken négy kisteherautóval, három pótkocsis munkagéppel és három seprõgéppel végezzük takarítási feladatainkat – szolgált beszédes számadatokkal is a Városüzemeltetés vezetõje.

 

Kevesebb illegális szemét

 

Az ügyvezetõ külön kitért az illegális hulladéklerakók felszámolására is. Mint jelezte, hosszú évek aprólékos munkájával látványos elõrelépést sikerült elérni, ennek köszönhetõen frekventált helyeken már nincs számottevõ illegális szemét, elszórtan kisebb, néhány zsákos lerakások a jellemzõek.

 

Elismerik a várost

 

Végezetül egyfajta értékmérõ, egyben fontos szakmai visszajelzés zöldfelületeink minõségére és szépségre vonatkozóan: az elmúlt négy évben három alkalommal merült fel a város részvétele a virágos települések európai versenyén. – Ugyanakkor az eredményes szerepléshez a növényzeten kívül számos további szempontnak is meg kell felelni, ezért fokozatosan készülünk fel az európai versenyre. Viszont nagyon köszönjük a városlakók visszajelzéseit és a megerõsítéseket is. Sokan csodálkoznak rá ugyanis az egyre virágosabb és tudatosan tervezett, nagyszámú zöldfelületeinkre – tette hozzá Ignéczi Csabáné. De ez már egy külön cikk témája lehetne.

Tarczy Gyula