Négykézláb az egészségért Nyíregyházán
Az egyik legkártékonyabb dolog az emberiség történetében a szék – állítja Tarnóczy Zalán és Kertész István. A Mozdulj Nyíregyháza! ingyenes városi tömegsport-rendezvény funkcionális edzéseit vezető sportemberek újra megtanítanak minket az alapvető mozgásformákra – ha hagyjuk. Péntek délutánonként a Kodály iskolában mindenki tesztelheti, mi maradt meg csecsemőkorából...

A civilizált világ belekényszerít minket az ülésbe, a görnyedésbe, pedig ez végtelenül természetellenes póz – mondják a testnevelők. Bezzeg az úgynevezett „természeti népek” még a génjeiknek engedelmeskednek, csakúgy, mint a csecsemők, kisgyermekek. Ha kell, négykézláb járnak (mi már ezt sem tudjuk rendesen), teli talppal guggolnak, s egyenesen tartják magukat. Primitív dolgok? Igen, de elfelejteti velünk a világ, mire felnövünk. – Sőt, még súlyokat is rak ránk az élet nehéz iskolatáska formájában, s vannak szülők, akik a mozgásérettséget is siettetik, csak hogy elmondhassák: az én gyermekem hamarabb állt fel vagy járt, mint a másé – sorolják a problémákat az edzők.

 

Újratanuljuk az alapokat

 

A „Mozdulj Nyíregyházás” tréning a funkcionális edzés nevet kapta, de nem kell megijedni az idegen szótól. Csak annyit tesz, hogy újra megtanuljuk mindazt, amit agyunk elraktározott, de mi nem használjuk. A gurulások, gördülések, fekvőtámaszok egyszerűségéből messzire el lehet jutni, ám, ha nincsenek rendben az alapok, nehéz rá építkezni, komolyabb sportot végezni. – Egy felmérés szerint összefüggésbe hozható a várható élettartammal az, hogy valaki hányszor tud felállni hanyatt fekvésből két perc alatt – ismertetik a megdöbbentőnek tűnő tesztet.

 

Időalapon, saját ritmusban

 

Akár túl könnyűnek vagy nagyon nehéznek látszik életkortól, edzettségi állapottól függően a funkcionális edzés, mindenkinek ajánlható. A tornázás ugyanis időalapon zajlik, ezzel segítik a mindig változó közönség összehangolását. Eszerint, a gyakorlat bemutatását követően mindenki a saját ritmusa szerint végzi a teendőket a megadott időkeretben, amit aztán otthon kedvére ismételhet.
Így viszonylag rossz állapotból, kíméletesen is el lehet jutni oda, hogy akár Tarnóczy Zalán TRX edzésein, vagy Kertész István Kettlebell alkalmain fejlessze bárki az izmait. Ez is egyfajta funkcionális edzés, ami a túlterhelt életünkben jótékonyan hat vissza mentális állapotunkra, tartásunkra. Addig is: kezdetben ott a péntek délutáni lehetőség, a Kodályban, hat órakor. A korabeli tévétorna reklámja régóta figyelmeztet: „a karosszékből álljanak most fel!”.

Tarczy Gyula