Négy barna rétihéját mentett meg a nyíregyházi háziorvos!
Négy barna rétihéját mentett meg a nyíregyházi háziorvos!
Négy barna rétihéját mentett meg a nyíregyházi háziorvos!
Négy barna rétihéját mentett meg a nyíregyházi háziorvos!
Négy barna rétihéját mentett meg a nyíregyházi háziorvos!

Egy biztonságos nádas helyett árpaföldre fészkelt egy barna réti héja. A fiókái az aratáskor csak a szerencsének köszönhetik, hogy életben maradtak. A kombájn sofőrje ugyanis észrevette őket. A pelyhes fiókák Nyíregyházára kerültek a madármentésben gyakorlott dr. Kiss Csabához, aki azóta neveli őket. A ragadozó madarak szépen fejlődnek, most már közel a pillanat, amikor szabadon lehet  őket engedni.

Naponta veszi ki a ketrecükből a rétihéja fiókákat dr. Kiss Csaba. A gyakorlott madármentő tudatosan igyekszik arra ösztönözni a héjákat, hogy használják a szárnyukat, így próbálja felkészíteni őket az önálló életre. A madarak néhány hete kerültek Nyíregyházára. Egy árpaföld aratásakor találtak rájuk. A kombájn sofőrje az utolsó pillanatban vette észre, hogy egy nagy fészek van a gép útjába. Amikor kiszállt a járműből és közelebb lépett, négy pelyhes fiókát talált. Mivel attól tartottak, hogy róka, vagy egyéb ragadozó elpusztítja a védett madarakat, szakembert kerestek.  Dr. Kiss Csaba hússal és vitaminokkal nevelte a héjákat, akik láthatóan jól fejlettek és egészségesek.  A madárbarát doktor szerint nem okoz majd problémát a természetbe való visszaengedésük.

Szerencsére ezek a madarak nem nagyon szoktak hozzá az emberhez. Nyilván erre tudatosan törekedtünk a nevelése során, úgyhogy nagy problémába nem fog ütközni. Mivel a röpképes kort elérték ezért annyi feladatunk van még, hogy megfigyeljük, hogy megfelelően tudnak-e maguktól vadászni. Hogyha minden rendben lesz, akkor néhány nap múlva mindannyiójukat szabadon lehet engedni és önállóan életképesek lesznek már – mondta el dr. Kiss Csaba, háziorvos.

 

A barna rétihéja védett ragadozó madár. Magyarországon viszonylag stabil a populációja, azonban az élőhelye folyamatosan csökken, valószínűleg ennek köszönhető az is, hogy a megmentett fiókák anyukája nem egy biztonságos nádasban, hanem egy árpaföldre rakott fészket. A kifejlett madarak egyébként viszonylag nagyok. Testmagasságuk meghaladhatja az 50 centimétert és szárnyfesztávolságuk pedig akár 130 centiméter is lehet. Főleg kisemlősökkel, talajon élő és vízimadarakkal, hüllőkkel táplálkoznak.