Nagymértékben nőttek a keresetek – Akcióterv készült a foglalkoztatás megvédése érdekében

17,8 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset 2022 szeptemberében Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A teljes alkalmazásban állók bére 504 100 forintot tett ki, ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közölte. A kormány eddig 11 lépésből álló akciótervet dolgozott ki a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében.

Ezen a nyíregyházi telephelyen 2 hektáros területen összesen 10 ezer négyzetméternyi gyártócsarnokban foglalkoznak acélszerkezet-gyártással, valamint ipari létesítmények burkolatainak gyártásával. Jellemzően magyar piacra dolgoznak, de közép-európai ügyfeleik is vannak, éves árbevételük mintegy hatmilliárd forint. Az elmúlt időszakban ezen a területen is érzékelhető a megváltozott gazdasági helyzet.

Az ajánlatkérések és megrendelések száma nyár végétől csökkenő tendenciát mutat sajnos, de ez az egész iparágra jellemző. Azt látjuk, hogy az ügyfeleink óvatosabban gondolják át a beruházási döntéseiket és picit visszafogták a csarnoképítéseket, ennek ellenére látjuk a 2023-as év első negyedévének a végéig a munkát, tehát kapacitásaink vannak lekötve, csak annyival előrébb nem látunk, mint a korábbi években” – nyilatkozta Orha József, az Orha Művek Zrt. ügyvezetője.

Fontos a jó munkaerő

Pár hónappal ezelőtt olyan üzemi minősítést kaptak, amellyel az Európai Unióba korlátlanul tudnak szállítani acélszerkezeti termékeket. A tanúsítvány elnyerése egy féléves munka eredménye volt, ehhez kellett az a 65 munkatárs, akik jó szakemberként dolgoznak a cégnél – mondta az ügyvezető. Ahhoz, hogy a cégnél ilyen munkaerő dolgozzon, szükség van a versenyképes fizetésre és a juttatásokra is.

Amióta dolgozunk, közel 20 százalékot tudtunk nőni évről évre árbevételben, eredményben. Idén is fogjuk hozni a tervszámokat és tudunk növekedni az előző évhez képest. Idén történt már béremelés a nagyon erős inflációs hatások miatt és minden év elején is szoktunk béremelést tenni. Azt gondolom, hogy a 2023-as évbe is úgy fogunk belemenni, hogy januárban 5–15 százalék közötti mértékben kell emelnünk a munkabéreket, hogy megtartsuk a kollégákat és részt kell vállalnunk a költségeik növekedésében” – tette hozzá Orha József.

Nőttek a bérek

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2022 első kilenc hónapjában összességében 5,1 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek az előző évhez viszonyítva. A 2022-es növekedéshez hozzájárult a minimálbér és a szakmunkás minimálbér emelése is, a szankciós inflációtól pedig árstopokkal is védi a béreket a kormány – ezt a napokban nyilatkozta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton kiemelte, 2022 szeptemberében a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére is 17,8 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset Magyarországon, így a teljes alkalmazásban állók bére 504 100 forintot tett ki. A kormány eddig 11 lépésből álló akciótervet dolgozott ki a családok és a teljes foglalkoztatás megvédése érdekében. Ennek keretében a kormány többek közt olcsó hiteleket tesz elérhetővé a vállalkozások számára a Széchenyi Kártya Programon keresztül, kiterjesztette a kamatstop intézményét a kkv-kra és támogatási programot indított az energiaintenzív kkv-k számára. A kormány lépései hozzájárulnak, hogy a vállalkozások stabilan és versenyképesen működjenek. A jól teljesítő vállalkozások tudják ugyanis megtartani és meg is fizetni az alkalmazottakat – közölte Nagy Márton.