Nagymama- és dédiszitter szolgáltatás – Egyedülálló segítség Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

Országos szinten is egyedülálló nagymama- és dédiszitter szolgáltatás működik Nyíregyházán. Képzett ápoló szakemberek biztosítanak felügyeletet idősek számára hétfőtől vasárnapig, akár munkanapokon is. A szolgáltatás a nap 24 órájában elérhető, már több mint százan igényelték.

A koronavírus-járvány idején nyújtott segítségért mondtak köszönetet a nagymama- és dédiszittereknek szerda délután Nyíregyházán. Jelenleg 22 ápolói végzettséggel rendelkező szakember biztosítja ezt az országosan is egyedülálló szolgáltatást a városban.

„Nagyon közvetlen vagyok velük úgy érzem, a beteg érdeke számomra a legfontosabb. Felmérjük a gondozott állapotát, hogy mire van szüksége és mindenben segédkezünk nekik.” - mesélte Vancsisinné Varga Andrea.

Bármikor elérhetőek

Azért is hiánypótló ez a szolgáltatás, mert amíg hagyományos házi segítségnyújtás hétfőtől péntekig napközben működik, addig a nagymama- és dédiszitterek a hét minden napján, 24 órában elérhetőek. Az idősek 2-4-6 vagy akár több órában is igényelhetik a szakemberek segítségét.

„Kérelmet kell benyújtani szóban vagy írásban és miután ezt megkaptuk, ragaszkodunk hozzá, hogy a helyszínen találkozzunk. Fontos számunkra a környezet, hogy honnan érkezik, vannak-e családtagok, hozzátartozók vagy egyedül él. Gyakori eset, hogy a rokonok távol élnek, ezért valaki más tartja velünk kapcsolatot.” - mondta Márta Anna, Humaniter Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A nagymama- és dédiszitter szolgáltatást már több mint százan igényelték Nyíregyházán, az intézmény kiegészíti az önkormányzati és egyházi szakemberek munkáját.