Nagyban gondolkodnak – Új tulajdonosa van az erőműnek

– Július elsejétől került a Bethlen Gábor utcai erőmű a Veolia Energia Magyarország Zrt. tulajdonába – erről számolt be Vollár Attila Nyíregyházán, aki egy személyben ügyvezetője a két erőműnek. A francia hátterű cég még 2014-ben kezdte el a tárgyalásokat a korábbi tulajdonossal, a német E.On-nal. Az adásvétel végül a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyásával valósult meg.

– A debreceni erőmű több mint 31 ezer lakossági és 2200 céges fogyasztója számára termeli a távhőt, a nyíregyházi erőmű pedig mintegy 16 ezer lakossági és több mint ezer egyéb ügyfelet lát el hőenergiával – fűzte hozzá az új ügyvezető. Hozzátette: – A Veolia Energia Magyarország Zrt. stratégiai célnak tekinti a magyarországi távhőtermelő ágazatban meglévő pozícióinak erősítését: a vásárlással összesen 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővült a cégcsoport erőművi portfóliója, ami 10 százalékos növekedést jelent.

 

Szívesen fejlesztenének

 

A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közvetve immár közel 110 ezer lakossági fogyasztót és több tízezer közületi fogyasztót lát el hőenergiával Magyarországon.

A Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi portfóliója:

1997-ben első lépésként megveszik a dorogi erőművet.

2004-ben megvásárolják a kőbányai erőművet.

2007-ben a pécsi erőmű is a társaság tulajdonába kerül.

2015-ben az E-On-tól átveszik a nyíregyházi és debreceni erőműveket.

A Veolia Nyíregyházán a városvezetéssel együttműködve szeretné elérni, hogy a betelepülő termelővállalatok távhőellátó partnere legyen. Jelenleg a 16 ezer lakás mellett a Michelin Hungária Abroncsgyártó Kft. és az EKO Konzervipari Kft. a partnerük, de azt szeretnék, ha az ügyfeleik száma dinamikusan növekedne. Elsősorban olyan vállalkozások, cégek jöhetnek szóba, amelyek tevékenysége, technológiája nagy mennyiségű hőt igényel. Vollár Attila elmondta azt is, hogy a debreceni és a nyíregyházi hőtermelő erőművekben jelenleg 110-en dolgoznak, a kombinált ciklusú – áramtermelésre szolgáló – erőművek (amelyek az E.On tulajdonából ugyancsak átkerültek a Veoliához) továbbra is zárva vannak az alacsony villamosenergia-árak miatt. Az ügyvezető kiemelte, a két új erőművükben jövőre 400 millió forintos korszerűsítést terveznek saját forrásból.

 

A legnagyobbak között

 

– A vállalatcsoport tavalyi árbevétele 41,2 milliárd forint volt, az idén is hasonló árbevételt várnak – mondta. A Veolia Energia Magyarország Zrt. közel 600 munkavállalót foglalkoztat, országosan több mint 250 telephelyen van jelen. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2012-ben 37,5 milliárd, 2013-ban 38 milliárd forint volt.

Z. Pintye Zsolt