Múzeumok Őszi Fesztiválja – Nyomozós játék és honfoglaló családi nap

A többszólamú múzeum elnevezésű mesenappal nyitott október elsején a Múzeumok Őszi Fesztiválja, aztán jött a romantikus hangverseny – a Zene szárnyán –, az elmúlt héten pedig a Tiétek is a múzeum napjait kínálta a közgyűjtemény a pedagógusoknak.

A tüskéshátú kismalac – az ősz jelképe – szerepel hagyományosan az országos rendezvény logójában. A Múzeumi harmónia címen hirdetett mottó arra utal, hogy ezek a közintézmények testet, lelket és szellemet is képesek harmóniába állítani. 130 hazai múzeum több mint 600 programja között szerepel a Jósa András Múzeum november 11-ig tartó kínálata.

A Tiétek is a múzeum! – azokat az embereket szólította meg, akik a járvány idején a frontvonalban szolgáltak.

„Kaptok egy egységcsomagot, amiben vannak az eszközök, ezeket lehet felhasználni a teremben. Ez a tett helyszíne...” – szólt a tájékoztató.

Az egészségügyi és a rendvédelmi dolgozók mellett a pedagógusok voltak hivatalosak a múzeumba.

„A mai, illetve a tegnapi napon egy nyomozós játékra várjuk-vártuk a pedagógus kollegákat. Ebben a játékban egy kicsit felszabadultan, kikapcsolódva, gyermeki énjüket előtérbe helyezve játszhatták végig ezt a nyomozást, ami közben kiderült, hogy ki tulajdonította el a felbecsülhetetlen értékű hajfonatkorongot” – mesélt a játékról Vécseiné Lakatos Bernadett múzeumpedagógus.

Az itt szerzett élményeket, játékfogásokat és praktikákat az iskolában is használhatják a tanárok, tanítók a mindennapokban. A rakamazi hajfonatkorong titka után már csak a november 6-ai szombatot kell megjegyezniük.

„A következő és egyben záró programelem itt, a Jósa András Múzeumban az őszbúcsúztató. Ez egy honfoglaló családi nap lesz. Nyitástól zárásig olyan szakembereket hívtunk meg, akik a honfoglalás korszakában jártasak. Csak egy nevet említek a sok közül, pl. Suller Balázs történészt csábítottuk el Budapestről, aki a zenei világot fogja a programjai közé becsempészni, de lesz ezen a napon honfoglaló gasztronómia, lehet majd kóstolni, illetve aki szereti a kezét használni, az most megteheti, hiszen nemezelni is lesz lehetősége a Vidák–Nagy házaspár segítségével” – fogalmazott a múzeumpedagógus.

A múzeumban a bronzkori tárlat november 14-ig tart nyitva, de a kriminalisztikai kiállítás ezután is látható. Ez utóbbi bemutató a megye és Nyíregyháza olyan bűneseteit dolgozza fel, melyek dokumentumai az 1914 előtti időszakból maradtak a gyűjteményre.