Múzeumok Éjszakája az Év Múzeumában, több ezer látogatóval, kiállításokkal és programokkal

Az Év Múzeuma címet elnyert Jósa András Múzeum idén is csatlakozott az országos Múzeumok Éjszakája rendezvényhez. Este hat és hajnal két óra között szórakoztató programokkal és izgalmas kiállításokkal várták az érdeklődőket. Az est fénypontja a tűzugrás volt, amit idén a Sóstói Múzeumfalu felújítása miatt, a Széchenyi utcán tartottak.

Megtelt látogatókkal szombat éjszaka a Jósa András Múzeum. A 2019-es Múzeumok Éjszakája rendezvényen több ezren vettek részt, fő témáját a 30 éves rendszerváltás, és a múzeum történetének egy jelentős időszakát, Kiss Lajos igazgatóságának emlékeit bemutató kiállítás adta.

Nagyszabású retro kiállítással mutatjuk be Nyíregyháza és Szabolcs megye életét az 1980-as évekből. Ezen kívül Hammer József fotóit mutatjuk be a szocialista időszakból. Egy múzeumtörténeti kiállítást is megnyitunk ma, ami Kiss Lajos emlékét idézi fel, az ő tevékenységét mutatjuk be. Az érdekessége, Jósa András után, ő volt az a nagy tekintélyű múzeumigazgató, aki az itteni tevékenységéért Kossuth-díjat kapott.

– mondta el Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Délután két órakor nyitotta meg kapuit a múzeum és a megnyitó beszédek után a színpadon is elkezdődtek a programok.

Én már akkor is jártam Múzeumok Éjszakája rendezvényre, amikor még nem voltam polgármester és azóta is mindig egyre jobb. Ráadásul az idén az Év Múzeuma címet elnyerte a múzeumunk először a működése során és ez egy külön hangsúlyt ad ennek a rendezvénynek. A másik specialitása az idei rendezvénynek, hogy a Széchenyi utcán tartjuk a tűzugrást, mivel a Sóstói Múzeumfalu felújítása még zajlik.

– mondta el dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A látogatók kedvence a régi Nyíregyházát ábrázoló képek voltaak és a retro kiállítás. A fiatalabbak korábban még nem találkoztak ezekkel a használati eszközökkel, a legnépszerűbb a régi írógép volt.

Nagyon tetszik, nagyon élvezem. Szeretnék is egy ilyet otthonra, nagyon izgalmas.

– emelte ki Barabás Titánia, a rendezvény egyik látogatója.

Az est fénypontja a Beatrice koncertje volt, majd pontban éjfélkor megtartották a tűzugrást, idén a Sóstói Múzeumfalu felújítása miatt, a Széchenyi utcán.

Kapcsolódó galéria

Múzeumok Éjszakája 2019