Múzeumi Világnap 2017

 A múzeumban öt helyszínen kínálunk színes, interaktív foglalkozásokat, beszélgetéseket, melyekkel közelebb hozzuk a látogatókat a múzeum sokszor rejtélyes, mégis izgalmas világához.

Őseink üzenetei

Milyen módon voltak kapcsolatban rokonaikkal, barátaikkal ősapáink? Mit és hogyan üzentek egymásnak? Olvass és fejts meg régi-régi leveleket a múzeum levéltárából!

Restaurálj velünk! (Restaurátor műhely)

A múzeumok világnapján a restaurátor műhelyben a különféle gyűjteményekből anyag fajtánként válogatott műtárgyakon keresztül mutatjuk be a restaurálás munkafolyamatait. Emellett mikroszkóp és nagyító alatt figyelhetik meg a kedves látogatók például a Kállay mente alá öltözetének fémszálas fonalait, a mentéhez tartozó öv és gombok készítés-technikai sajátosságait, vagy a Lónyay kripta leletanyagának (fa, fém, textiltöredékek) szerkezeti felépítését.

Kincskutató (Régészeti állandó kiállítás)

Az elmúlt évtizedben a nyíregyházi Jósa András Múzeum régészeti gyűjteménye jó néhány új bronzkinccsel gazdagodott, többek között a Nyíregyházához egészen közeli Oroson egy késő bronzkori település feltárása közben került elő az a két raktárlelet, amit a Világnap alkalmával a kedves látogatók is egészen közelről megszemlélhetnek. Kezükbe vehetik ezen kincsek tárgyait, ezek által bepillantást nyerhetnek a késő bronzkor mindennapjaiba, a bronzkori ember hitvilágába és igyekszünk megválaszolni azt az örök kérdést is, hogy miért is rejtették el ezeket a kincseket.

Bevállalod? Lépjünk! – Irány az öreg suszter (Csizmadia kiállítás)

Megannyi történet tudói a cipők, sokat tudnának mesélni nekünk, de vajon meg tudjuk-e őket szólaltatni? Ha a mesei három kívánság helyett három kérdésünk lehetne hozzájuk, mi lenne az? A képzőművészet és az irodalom találkozása megnyitja számunkra ezt az ajtót a cipők és a történetek világába. Engedjük, hogy Csizmadia Sándor festőművész: Suszter című alkotása és József Attila: Csoszogi, az öreg suszter novellája bevonjon minket ebbe a világba úgy, hogy mi is aktív részesei legyünk. Rajtunk múlik, hogy amint belépünk ezen az ajtón, meddig merészkedünk el. Bevállalod? Lépjünk?

Ha ezt Benczúr látná… (Benczúr kiállítás)

Fondorlatos fejtörőkkel, rejtélyes rejtvényekkel Benczúr festményei ’mögé nézve’ olvasunk a színekkel, miközben kitaláljuk mire gondolhattak a Millenniumi hódolat ceremónia résztvevői. A válaszok keresése közben felszínre engedjük tréfás kedvünket, mélyen szunnyadó érzéseinket és fantáziadús gondolatainkat.

Ezen a napon csak jelképes belépti díjat kell fizetni a múzeumba érkezőknek: 100 Ft / fő

A programok látogatása előzetes regisztrációhoz kötött !
Regisztrálni, Vécseyné Lakatos Bernadettnél lehet.
Telefon: 06 30-977-6975
Email: muzeumpedagogia@josamuzeum.hu

A Múzeumi Világnap alkalmából a Jósa András Múzeum 2017 május 19-én a Kossuth térre is kitelepül, ahova mindenkit szeretettel várunk !

Jósa András Múzeum