Múzeumi Világnap

A múzeumi világnapot 1978. május 18-án tartották meg első alkalommal. Az ünnep célja, hogy ezen a napon komolyabb figyelmet fordítsanak a múlt emlékeit őrző és bemutató intézményekre.

 

REJTETT KINCSEK

 

A Múzeumi Világnap alkalmából különleges programok várták a nagyközönséget a Sóstói Múzeumfaluban. A látogatók rejtett kincseket is megnézhettek. Megnyíltak a skanzen raktárai, az érdeklődők minden zugba benézhettek. Láthatták a falvakban gyűjtött bútorokat, kerámiákat és textíliákat is. A múzeumfaluba érkezők most olyan érdekes információkhoz juthattak, amelyeket egy hétköznapi látogatás során nem ismerhetnek meg.

 

HÁZIAS ÍZEK

 

Életre kelt a falumúzeum, a Múzeumi Világnap alkalmából kinyitottak a műhelyek, ahol a mesterek megmutatták, hogyan készítik portékáikat. A kádár a hordókészítés fortélyaival ismertette meg a látogatókat, a másik házban mézeskalács sült, az anarcsi porta konyhájában kőttest, közismert néven kakaós csigát dagasztottak, s a tésztát kemencében sütötték meg.

 

A FALUKÖZPONTBAN NYITOTT KI A BORBÉLYMŰHELY

 

A múzeumi világnap alkalmából a skanzenben újra megnyitották a borbélyműhelyt. 2014-ben Újfehértóról telepítették át a skanzen faluközpontjába azt az új épületet, amelynek egyik felében egykor borbély dolgozott. A ház egyik helyiségét fényképész műteremnek, a másikat borbélyműhelynek rendezték be.

– A borbélyműhelyben található tárgyak szintén Újfehértóról kerültek ide, Tóth György borbélymester mesterlevelét és az ő eszközeit mutatjuk be – mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu muzeológusa. A bútorzat polgári stílusú, az egyszerű deszka bútorzathoz képest ez díszesebb, mívesebb darab. Budapestről került hozzánk, a borbélymester ott vásárolta, és igazán szép darabja lett a múzeumfalunak.

A Múzeumi Világnapon a műhelyben a borbély megmutatta a látogatóknak, egykor hogyan borotváltak. A fényképész műhelyben pedig a látogatók akár népviseletbe is öltözhettek, úgy készíttethettek magukról korabeli, fekete-fehér fotót.

F. A.