Mutatjuk, hol lesz szükség az esernyőre

Első fokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat zivatarra és felhőszakadásra.

A keleti megyékben csökkenni kezd a felhőzet, délelőtt a Dél-Dunántúlon zápor előfordulhat – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján. 

Napközben közepesen felhős idő várható többórás napsütéssel.

Késő délután, este egy érkező hidegfront előterében előbb a Dunántúl nyugati tájain (főleg az Alpokalján, Zalában), majd kelet, délkelet felé fejlődve a késő esti órákban elsősorban a Dél-Dunántúlon (valamint a Duna-Tisza köze déli részén) zivatarok kialakulása várható. Jobb eséllyel a délnyugati, nyugati határ közeli térségekben (Vas, Zala, Somogy határhoz közeli tájain) akár heves zivatar is kialakulhat, amelyhez viharos (70-90 kilométer/óra körüli) széllökés és nagyobb méretű (akár 2 centimétert elérő, meghaladó átmérőjű) jég, illetve felhőszakadás társulhat. Az éjszakai, szombat hajnali órákban a déli, délnyugati országrészben is fokozatosan lecsenghetnek az intenzívebb zivataros csapadékgócok.

Napközben az Északi-középhegységben, Észak-Alföldön a megerősödő nyugati szelet kísérő legerősebb lökések 60-65 kilométer/óra körül várhatók, majd estére csillapodik a szél. Ekkor főként a délnyugati országrészben labilizálódik a légkör, de késő délutánig zivatar kialakulására még kicsi az esély.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 31 fok között várható. Késő estére 13 és 20 fok közé csökken a hőmérséklet.

 

Forrás: hirado.hu