Munkavégzés a hőségben – Pihenőidőt és friss ivóvizet kell biztosítani a munkaadóknak

A hőségben külön szabályok vonatkoznak a szabadtéri munkavégzésre, illetve nagyobb odafigyelésre van szükség azokban az irodákban és helyiségekben is, ahol magas a benti hőmérséklet. Utóbbira jó példa egy pékség, ahol a nyári hőségben még fárasztóbb lehet a munkavégzés. A munkaadók a nagy melegben kinti munkavégzés esetén kötelesek gondoskodni a hideg ivóvízről, valamint pihenőidőt kell biztosítani a dolgozóknak.

Folyamatos a munka a Nyíregyházi Kenyérgyárban, egymás után készülnek a különböző pékáruk. A vállalat 1998 óta szolgálja ki Nyíregyházát, illetve vonzáskörzetét hagyományos és jó minőségű sütőipari termékekkel. Kínálatuk számtalan nagyobb üzletlánc boltjában és kiskereskedők üzletében is megtalálható. 2020-ban például több mint 6400 tonna friss és több mint 4500 tonna fagyasztott terméket gyártottak. A dolgozói állomány több mint 170 fő. Ez is egy olyan helyszín, ahol bár télen is meleg van, de a nyári hőségben talán még megterhelőbb a munkavégzés.

Nem lehet hűvös a gyárban

Itt ráadásul még klímát sem lehet használni, mert a tésztának nem tenne jót a hűvös levegő.

Reggel hat órakor kezdünk a kenyérgyárban, akkor még elviselhető a meleg. Napközben próbáljuk magunkat hűteni védőitallal és szünetre is többször járunk. Miután elkezdődik a kenyérgyártás, akkor fűtjük a kemencéket, megy a kelesztő, akkor kezd melegedni az idő és napközben már meleg van” – nyilatkozta a Nyíregyházi Kenyérgyár csoportvezetője, Kerékgyártó Gyula pék.

Pihenőidők és ivóvíz

A szabadtéri munkavégzés igazán embert próbáló lehet a sokszor 30–35 fokos hőségben, vannak viszont olyan munkák, amelyeket ilyen körülmények között kell elvégezni. Annak érdekében, hogy ne történjenek balesetek és rosszullétek, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium Munkavédelmi Irányítási Főosztálya is felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a melegben végzett munka veszélyeire. A munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükség van néhány megelőző intézkedésre. Hőséghullámok idején a munkavégzés még fokozottabb megterhelést jelent a szervezetre, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel érheti. A tartós meleg környezeti hőmérséklet és a fizikai munka a szervezetben többlethőtermelést okoz, ami megnöveli a hőártalmak kialakulásának kockázatát. A hőstressz, kiszáradás a legrosszabb esetben halálhoz is vezethet – olvasható a kormany.hu oldalon. A munkavállalóknak óránként 5–10 perces pihenőidőt kell biztosítani, ha a zárttéri munkahelyi hőmérséklet meghaladja a 24 Celsius-fokot, szabadtéren, a tűző napon egymást váltva kell végezni a munkát és biztosítani kell megfelelő mennyiségben a friss ivóvizet is.