Aratás – Az egyik legjobb év lehet a 2023-as a búza szempontjából

Dupla akkora termésmennyiséget tudnak betakarítani a gazdák a tavalyi évhez képest a búzából, így az elmúlt évek legjobbja lehet a 2023-as az egyik legjelentősebb kalászos szempontjából. A 70 tonna fölötti átlag mellett a minőségre sem lehet majd panasz. A búza esetében 7–8000 forint/mázsa egységárban bíznak a gazdák.

Még június közepén kezdődött az aratás az országban, azóta is folyamatos a munka. A több mint két hónapig tartó betakarítás nagy odafigyelést igényel, a legfontosabb a mezőgazdasági munka. A búza az összes magyarországi szántóterület nagyjából negyedét foglalja el.

Kenyérfogyasztási szokások

Az élelmiszernövény lisztjéből kenyeret készítenek, egyes felmérések szerint ma Magyarországon évente átlagosan 36–37 kg kenyeret fogyaszt egy ember, ez azt jelenti, hogy nagyjából tíz napra elég egy kilogramm kenyér egy személynek. A 18 és 65 év közötti magyar lakosság körében készítettek tavaly egy felmérést, ebből kiderült, tízből hat magyar naponta vásárol kenyeret. A kereslet pedig egyre nagyobb az adalékmentes, kovászos és rozsos kenyerekre is. A búza lisztjéből továbbá péksüteményeket és tésztaféléket készítenek, amelyek szintén az alapvető élelmiszerek közé tartozik, így fontos, hogy megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre.

Jó évet zárnak

Az időjárás kiszámíthatatlan, évről évre ez befolyásolja a betakarított mennyiségek alakulását. A gazdálkodók most úgy látják, jó évet zárhatnak.

Optimális az idő az aratásra, az esőzések után a Medárd nap beköszöntött, sok-sok év után a 40 napot is betartva és utána nagyon kellemes időjárás volt, egy-két napra szakadt meg eddig a betakarításunk. Nagyon jól alakulnak az átlagok, eddig a búzák 70 tonna fölötti átlagot hoztak és nagyon jó minőségben, úgy gondolom, hogy ez az elmúlt évek egyik legjobb eredményei közé tartozik” – nyilatkozta Pásztor András gazdálkodó.

Dupla mennyiség

A betakarított mennyiség idén a duplája a tavalyinak, ez köszönhető a kegyes időjárásnak. Pásztor András úgy nyilatkozott, ötven éve gazdálkodik, de olyan aszályos év soha nem volt, mint a tavalyi. Ősztől viszont jött egy fordulat, majd télen is volt csapadék, tavasszal pedig szinte ütemesen érkezett a csapadék, a kalászosok ennek köszönhetően hozzák a szép eredményeket. A búza esetében 7–8000 forint/mázsa egységárban bíznak a gazdák.

Jelenleg ugye nem ismert még az országos megtermett mennyiség, egy biztos, hogy lényegesen több kalászost vetettünk az év folyamán, éppen amiatt, hogy a gazdák úgy látták, hogy kevesebb kockázat van a kalászosok termesztésében, mint akár a kukorica. Ezek az árak vagy egyáltalán a várakozások nem tudom, hogy megvalósulnak-e, de biztos vagyok benne, hogy a nagyobb kereskedők, illetve a feldolgozók fognak ragaszkodni a magyar termékhez. Erre ki lehetne találni valami jó ösztönzőt, hogy a magyar termék vásárlása legyen az első. Reméljük, hogy lesz rá vevő. Mi nagyrészt vetőmagot állítunk elő, a termés fele piacra kerül. Jelenleg a vetőmagárak is még kétségesek, bízunk benne, hogy ha vége az aratásnak, mennyiség függvényében kialakulnak ezek az árak is” – tette hozzá Pásztor András.

Mezőgazdasági járművek az utakon

Az autóvezetők figyelmét érdemes felhívni, hogy ebben az időszakban legyenek türelmesebbek, hiszen az utakon többször találkozhatnak munkába vagy onnan hazafelé tartó mezőgazdasági járművekkel. A munkagépek vezetőinek pedig fontos, hogy betartsák az alábbi szabályokat: csak akkor hajthatnak fel a közútra, ha azt közúti jelzőtábla nem tiltja, vagy ha a jelzőtábla tiltja ugyan, de a mezőgazdasági munkaterület másként nem közelíthető meg, érvényes hatósági jelzéssel, engedéllyel, kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik és a világító-, a fék-, valamint a jelzőberendezései megfelelően működnek, és a szállított terményt letakarják – írja a police.hu.