Meghálálják a törődést – Még több odafigyelést igényelnek az állatok a hőségben

500 állatfaj 5000 egyede él a Nyíregyházi Állatparkban, akik a nyári hőség idején talán még több odafigyelést igényelnek. A törődést minden állat meghálálja, többek között az ázsiai elefántok is, akik közül az 1966-os születésű Jázmin is még mindig jó egészségnek örvend.

Jó dolguk van az elefántoknak is a Nyíregyházi Állatparkban, kedvükre hűsölhetnek és dagonyázhatnak a kifutójukban. A héten ismét tombol a hőség, így sokszor csak az ormányukat lógatják ki a vízből az ázsiai elefántok. Talán kevesen tudják, de az elefánt rajong a vízért, és kitűnő úszó, ormányát olykor búvárpipaként használja.

Hőség idején számtalan lehetősége van hűsölni az itt élő állatoknak, és bár ezek az állatok Ázsiában őshonosak, ők is előszeretettel szoktak ilyenkor fürödni a vízben. Állatparkunk különlegessége, hogy ahol csak lehet, nincsenek rácsok, így tulajdonképpen a látogatók szinte testközelből tudják megcsodálni ezeket a szárazföldi emlősöket, ahogy hűsölnek a tóban” – nyilatkozta a Nyíregyházi Állatpark sajtóreferense, Révészné Petró Zsuzsa.

Meghálálják a törődést

Az ázsiai elefánt a második legnagyobb szárazföldi állat, egyedül a közeli rokona, az afrikai elefánt előzi meg a sorban. Méreteiből a laikus is látja, hogy óriásiak, testtömege 3–5 tonna, magassága pedig a három és fél métert is elérheti. Az elefántok egyik legfeltűnőbb jellegzetessége az ormány, amely az orr és a felső ajak összenövésével alakult ki. Az elefánt számára ez nemcsak légző- és szaglószerv, hanem fogóeszköz is, és iváskor is nagy hasznát veszi. Az ormány csupa izom, bármerre hajlékony, ugyanakkor az elefánt képes összehúzni és kinyújtani azt. Az ázsiai elefántok is a fajmegőrzési program keretében érkeztek évekkel ezelőtt Nyíregyházára.

Amellett, hogy bármikor lubickolhatnak az ázsiai elefántok a vizes területen, naponta háromszor kifejezetten elefánt wellnessnek is lehetnek a részesei, hiszen a gondozók folyamatosan zuhanyoztatják őket. Meg is hálálják a törődést, hiszen matuzsálemi életkorú állatok, a legidősebb állat 1966-os születésű, a Jázmin nevű vezértehenünk, de kiváló egészségnek örvend még most is” – tette hozzá Révészné Petró Zsuzsa.

Hűsölnek a többiek is

Természetesen a többi állatnak is jár a kényeztetés és a fokozott odafigyelés, a makik jégbe zárt gyümölcsöket kapnak. A hűsítő falatokat kifejezetten kedvelik, ez már egy megszokott csemege a nyári hőségben. Ezek a társas állatok 5–25 fős csoportokban élnek, vezetőjük egy idős nőstény, aki a hímek felett is dominál. Imádnak napfürdőzni, a kora reggeli órákban felegyenesedve ülnek, végtagjaikat széttárják, így süttetik hasukat. Jeges falatokat kapnak a páviánok is, a vastagbőrű állatok pedig dagonyázással és porfürdővel próbálják hűsíteni magukat a nyári forróságban.