Müller Cecília: A brit vírusmutáns agresszív terjedésének vagyunk a tanúi

A vizsgálatok kimutatták, hogy bár országosan stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben, de több településen emelkedett az örökítőanyag aránya.

 

Szünetel az akadálytalan határátlépés a schengeni övezetben

A kormány az operatív törzs javaslatára az érvényben lévő szabályokat április 8-ig meghosszította. Szintén április 8-ig meghosszításra került a schengeni övezetben bevezetett határellenőrzések is a magyar részen – mondta Kiss Róbert.

Több százan újra megszegték a kijárási tilalmat

A hétvégén egy vendéglátóhely bezárásáról döntöttek a rendőrök, mivel nem tartották be a védelmi intézkedéseket, 1481 személlyel szemben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt, és 17 292 hatósági házi karantént rendeltek el.

A legagresszívabb vírusmutáns terjed

A brit vírusmutáns agresszív terjedésének vagyunk a tanúi. 7263 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 641 124-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 189, többségében idős, krónikus beteg, az elhunytak száma 20 161-re emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 399 961. Az aktív fertőzöttek száma pedig már 221 002-re emelkedett. 12 291 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1497-en vannak lélegeztetőgépen – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Ingyen átvehető a favipiravir gyógyszer

Nagyon nagy az egyéni felelősségünk. A tavaly tavaszi időszakban rendkívüli összefogásnak lehettünk tanúi. Minden lehetőséget megragadunk annak érdekében, hogy segíteni tudjunk embertársainknak. Most is ezt kell tenni.

„Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljük a megfertőződést, hogy így tehermentesítsük a kórházakat” – hívta fel a figyelmet Müller Cecília. Kiemelte, ha koronavírusra utaló jeleket észlelünk magunkon, minél előbb forduljunk háziorvosunkhoz. Hozzátette, most már nemcsak a háziorvos, hanem az egészségügyben dolgozó összes orvos elrendelheti a favipiravir gyógyszert betegeinek. A gyógyszertárban a készítmény ingyenesen vehető át.

Mintegy kétmillió ember kapott már oltást​

Magyarországon zökkenőmentesen zajlik az oltás. Már 1 920 347  a beoltottak száma, ebből 689 392 fő már a második oltását is megkapta.
A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak.

Rendre érkeznek az oltóanyagok. A hamarabb érkezett  250 ezer Szputnyik V vakcinát is rendben találták, így az eloltásukat is felszabadították, ezek az oltások a napokban kerülnek a megfelelő oltópontokra – tájékoztatott az országos tiszti főorvos.

Ma éjfélig regisztrálni kell a rendkívüli oltásért

Emlékeztette a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat, hogy ma éjfélig regisztrálhatnak az oltásra. A regisztráció lejárta után SMS-ben fogják értesíteni őket is, hogy melyik oltóponton várják az oltás felvételére.

Kiemelte, a hétvégén a honvédség oltóbuszán Nőtincs településen 306 lakót oltottak be. Az oltóbuszokon a héten is folytatják az oltások beadását. Az oltóbuszokon március 31-ig Nógrád megyében oltanak, majd április elsejétől Komárom-Esztergom megye kistelepülésein.

​A magyar lakosság átoltottság már a 19 százalékot is meghaladta.

A kismamáknak is regisztrálniuk kell az azonnali oltásra

Folytatódik a várandósok és a szoptatós édesanyák oltása is a Pfizer és Moderna vakcinával. Fontos, hogy regisztráljanak az oltásra, de mielőtt felvennék az oltást, mindenképp konzultáljanak háziorvosukkal, illetve nőgyógyászukkal – tanácsolta Müller Cecília.

A várandós kismamák esetében fontos, hogy vigyék a terhesgondozási kiskönyvüket vagy egy ajánlást a háziorvosuktól, hogy beadható számukra a vakcina.

Átlagosan stagnál a vírus mérhető örökítőanyaga

A szennyvízvizsgálatokból kimutatható, hogy 100 százalékban az angol vírusmutáns van jelen Magyarországon.

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy bár országosan stagnál a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben, addig több településen is emelkedett az aránya az örökítőanyagnak, ilyen település, Salgótarján, Budapest agglomerációja és  Székesfehérvár.

Húsvét idén is a kirándulásokról szólhat, nem a locsolkodásról

Müller Cecília azt javasolta, hogy a tavalyihoz hasonlóan idén is csak szűk családi körben ünnepeljük meg a húsvétot. Hozzátette, ha kirándulást szervezünk a hétvégére olyan helyszínt válasszunk, ami nem igazi turistalátványosság, ahol nincs nagy tömeg, hogy így is minimalizáljuk a kontaktusaink számát.

 

Forrás: hirado.hu