Tengeren – Göttinger Pál rendezése a Móricz Zsigmond Színház kamaraszínpadán

Conor McPerson ír szerző, Tengeren című drámáját mutatják be a Móricz Zsigmond Színház kamaraszínpadán péntek este fél 8-tól.

Öt férfi bolyong az élet tengerén, és egy karácsony estén sor kerül az elszámoltatásra, ezzel együtt a megváltásra is. Göttinger Pál rendező öt zseniális színésszel dolgozott.

Egy mocskos humorú és mégis csodaszép karácsonyi színdarab kegyelemről, gyötrelemről, családról és olyan adósságokról, amelyeket mindannyiunknak le kell rónunk végül, így fogalmaz a színházi ajánló, a 16 éven felüli nézőknek.

Nagyon fontos, hogy ez egy városi történet, egy mai történet. Most játszódik. Busszal járnak, bankautomatából veszik ki a pénzt, euróval pókereznek. Tulajdonképpen az előadás első 40 percében arra leszünk figyelmesek, hogy egy teljesen érdektelen hétköznapról van szó. Merthogy nekik a karácsony nem ünnep, hiszen nem élnek olyan szeretetben, hogy lenne ok mit megünnepelni. Nekik kedvetlen az egész, aztán ahogy kibomlik lassan a cselekmény, kiderül, hogy titkaik vannak, és ez a nap minden, csak nem szokásos.

- ezek a rendező, Göttinger Pál ajánló gondolatai.

Szintén ír és szintén kamaradarab volt Nyíregyházán a Leenane szépe, melynek hangulata és díszletei visszaköszönnek a Tengeren előadásán. Nagyon jó emlékezni! Aztán a kortárs ír szerző egy évezredes ősi legendába ereszti a gyökereit, valami elemien emberi kapcsán. Richard sem mai találmány.

Ez egy korombeli fickó, aki vak. Volt egy üzemei balesete, azóta segélyen él, és köszöni szépen igen jól elvan. Nem veti meg sem az alkoholt, sem a kártyát, de alapvetően békés az élettel. 

– nyilatkozta Horváth László Attila, Jászai Mari-díjas színművész.

Azok a férfiak, akiknak nincs hova menniük, esetleg nem fogadja őket szívesen a család, kényszerűségből terelődnek össze. Egyikükkel megjelenik az ördög is, hiszen eljött az elszámolás ideje. Kálid Artúr számára egy évtized után újra megjelent Mr. Lockhart figurája. A művész úgy véli, most érett meg igazán erre az 50-es szerepre, inkább mint 10 éve, amikor szintén Göttinger Pállal dolgozott együtt a Bárka Színházban.

Kálid Artúr színművész kameránknak elmondta:

Ha biblikusan nézzük, van egy bukott angyal, aki tulajdonképpen a tagadás szelleme. Ez a fajta ördög, aki ebben a mesében szerepel, nem feltétlenül kell a bibliai ördöggel keverni, de mindenképpen egy olyas lény, aki a rosszra, a szeretetlenségre, a zűrzavarra törekszik.

Egy mély emberismerettel, remekül megírt darab, mely sorsfordítóan a hitről szól – vélekednek a színészek. Arra int, próbáljunk kicsit jobban egymásra figyelni, meg a szeretteinkre.

Legyen kevesebb önzőség, kevesebb  céltalanság körülöttünk, és akkor talán kicsit jobb világban, jobban élhetünk. A vendégművész mellett Horváth László Attila és Tóth Károly, Illyés Ákos és Nagyidai Gergő szerepel az előadásban.