Mire figyeljünk, ha játszótérre megyünk? Hasznos tanácsok, melyeket érdemes betartani!

Rengeteg kérdés merül fel a szülőkben a játszóterek megnyitásával: mikor és hogyan lehet játszótérre menni, mire kell figyelni vagy kell-e maszkot viselni. Hasonló kérdésekre kaphatunk választ a Nemzeti Népegészségügyi Központ játszótér használatáról szóló útmutatójában.

Ismert, hogy kijárási korlátozás feloldásával a játszóterek is megnyitottak. Bár szabadtérről beszélünk mégis fontos a szociális védőtávolság és az alapvető higiéniai szabályok betartása. Emellett az alábbiakra érdemes odafigyelni a játszóterek használata során a jelenlegi járványügyi helyzetben:

– A legfontosabb, hogy csak egészségesen látogassák a játszótereket!

– Lehetőleg közeli játszóteret válasszunk, ezzel is csökkentve társas érintkezésből adódó kockázatokat!

– Alapvető a kézhigiéné betartása. Mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet és figyelmeztessük erre gyermekünket is, legalább evés, ivás előtt, a közös használatú játékok használata után, mosdó használata előtt és után! Használjuk az üzemeltető által biztosított kézmosási, kézfertőtlenítési lehetőségeket.

– Ügyeljünk a megfelelő távolságtartásra!

– Hívjuk fel gyermekünk figyelmét arra, hogy játék közben ne nyúljon az arcához, különösen a szájához, orrához, szeméhez! Érdemes olyan hajviseletet biztosítani számára, ami nem hullik játék közben sem az arcába.

– Nem kötelező a maszk viselése, a gyerekek számára kényelmetlen, zavaró lehet, ami miatt többet nyúlnának az arcukhoz, növelve a fertőzés kockázatát. Inkább mossuk meg a kezét gyakrabban!

– Ha gyermekünk még túl kicsi ahhoz, hogy megértse ezeket a szabályokat, inkább azokat a játékokat részesítsük előnyben, ami nem jár közös használatú eszközök megérintésével.

– Kivételesen ne bátorítsuk az osztozkodást, se játékszereken, se az ennivalókon!

– Magyarázzuk el gyermekünknek, hogy ez különleges helyzet, amikor különleges szabályok érvényesek.
Tartsuk be az üzemeltető által hozott különleges házirendet, és hívjuk fel erre gyermekünk figyelmét is!

A vírus túlélése a különböző felületeken hasonló más koronavírusokéhoz: a felület típusától, a hőmérséklettől és a páratartalomtól függően 2 óra és akár több napos időtartam között változhat. A magasabb hőmérséklet és a közvetlen napfény gyorsítja a vírusok inaktiválódását, az általános fertőtlenítő szerek pedig 1 perc alatt inaktiválják a vírust.

 

Forrás: ridikul.hu