Mindennapi kultúránk részei a fák – ne bántsuk őket!
Mindennapi kultúránk részei a fák – ne bántsuk őket!

A nyíregyházi Zöld Akciócsoport ezen a felületen, a Város-Kép Nonprofit Kft.-vel való együttműködés szellemében egy korábbi cikkében több mint tucatnyi érvet sorolt fel a fák fontossága mellett. Az alábbi írásuk tulajdonképpen az előző szerves folytatásának is tekinthető.

A fa, mint az idő szimbóluma, az örökkévalóság, az évszázadokon átívelő bölcsesség, a fa, mint letűnt korok szemtanúja számos módon jelenik meg az emberiség kultúráiban. Az életfa, a családfa, a karácsonyfa, a bibliai olajág, mind-mind szimbólumok, melyek a fához, mint valami örök, az emberi léten túlmutató bálványhoz köthetők. Az évgyűrűk, mint milliméternyi rétegek egy fán, melyek hosszú évtizedeket jelentenek egy emberöltőből, a levelek, az ágak, a gyökér, mely összeköti a földet és az eget, számtalan formában jelennek meg a világirodalomban valami igazán ősi bölcsesség szimbólumaiként. Mindennapi kultúránk részei is ezek a lombos csodák.

Fontos minden jó szó a fáról

„De korunkban, amikor a természet, a környezet pusztítása lassan megfordíthatatlan folyamattá válik, és lassú halált okozó öngyilkossággal ér fel, minden jó szó, ami a fáról elhangzik, aktuális politikai tettnek számít, hiszen mi más lehetne szebb szimbóluma a kíméletre, törődésre szoruló természetnek, magának a fenyegetett Életnek, mint a FA?” – írja Jankovics Marcell a Fa mitológiája című könyvében.

Alapjaiban határozzák meg életminőségünket

A városi ember hajlamos elfelejteni, hogy a fák nem zavaró tereptárgyak, melyektől kényelmetlen a parkolás, nem is puszta díszítő elemei a kocsifelhajtónak és nem is csak a papíron létező látványtervnek illusztrációi. A fák alapjaiban határozzák meg életminőségünket, így megóvásuk kiemelten fontos. Miért is fontos az, hogy ne a kivágott fák pótlása, hanem a meglévő, kifejlett és már teljes kapacitással értünk is „dolgozó” fák védelme legyen az irány?

Nagy veszteség

Az első és legfontosabb érv a közmű. Az utak mentén található fák alatt jó eséllyel közmű húzódik. Ez azt jelenti, hogy arra a helyre, ahonnan az adott fát kivágják, már nehézkes egy újabb fa telepítése. Ez nagy veszteség. Pedig a fák nagyon sok dolgot tesznek, miközben látszólag nem tesznek semmit.

Termelnek és megkötnek

A közismert, oxigéntermelő képességük mellett fontos szén-dioxid-megkötő szerepük is. Egy 50 éves fa 50 kg oxigént termel és 68,75 kg szén-dioxidot dolgoz fel egy vegetációs időszak alatt. Rengeteg szennyezőanyagot képesek megkötni koronájukkal, egyetlen 50 éves fa 405 kg szennyező anyag kiszűrését képes elvégezni egy év alatt.

Klímajavítók

Kimagaslóan fontos szerepe van a fáknak a klíma javításában. A nyári melegben párologtatnak, mellyel lehűtik környezetükben a levegőt, ami nehezebb a házak között felizzott levegőnél, így azzal kicserélődik. Ez a szellő, melyet üdítőnek érzünk egy forró nyári napon. Ne feledkezzünk meg az árnyukról sem!

Zaj- és rezgéscsillapítók

A városi fák a közlekedés okozta zajt és rezgéseket is csillapítják. Nagy forgalmú utak mellett a fák biztosítják, hogy a környék lakóházaiban élőket kevesebb zajártalom érje, ugyanakkor a házak állagának megóvásában is jelentős szerepük van. Egy forgalmas útszakasz mellett álló facsoport gyökérzete csillapítja a járművek okozta rezgéseket, annak útjába állva megakadályozza, hogy a forgalom okozta fizikai hatás kárt tegyen az épületekben.

Fontosak a burkolatlan felületek

Városunkban is egyre gyakoribb jelenség a villámárvíz, melynek szintén köze van a fák kivágásához. Az utakat szegélyező fasorok, az ingatlanok udvarain található fák és burkolatlan zöldfelületek megóvása segít abban, hogy az egyszerre lezúduló nagy mennyiségű csapadék elszikkadjon.

Nélkülözhetetlenek!

A fák nélkülözhetetlenek. Minden fa helyett ültethetünk másikat, de minden fa pótolhatatlan. Tekintsünk a fára, mint testvérünkre, ne pótlása, megóvása legyen elsődleges célunk!

 

„Ne bántsd a fát, hisz ő is érez,

Szép gyöngén nyúlj a leveléhez.

Ágát ne törd, lombját ne tépjed,

Hadd annak, ami, épnek, szépnek.

Szeresd a fát!”

/Benedek Elek – Szeresd a fát!/

 

A Zöld Akciócsoport korábbi cikke a témában:

https://www.nyiregyhaza.hu/post/tizenhat-erv-a-fak-mellett-miert-fontosak-es-miert-jo-hogy-a-kozelunkben-vannak-2020-11-20