Tárjátok ki a szíveteket! - Elindult a Katolikus Karitász adventi segélyprogramja
Tárjátok ki a szíveteket! - Elindult a Katolikus Karitász adventi segélyprogramja

A családok, idősek, egyedülállók mellett áll a Katolikus Karitász az idei adventben is, de a koronavírus miatt több nagy rendezvényen, karácsonyi vásáron sem tud részt venni szervezet.  A Karitász november 20-án indítja el országos segélyprogram-sorozatát „Tárjátok ki a szíveteket” címmel, amely során adománygyűjtést hirdet, és rászoruló családokat segít a téli időszakban és karácsonykor. „Mindig vidáman mosolyogjatok a gyermekekre, a szegényekre, minden szenvedőre vagy magára hagyottra! Ne csak figyelemmel forduljatok feléjük, hanem tárjátok ki a szíveteket is nekik.” - Kalkuttai Szent Teréz anya ezen gondolata lett néhány évvel ezelőtt a Karitász adventi segélyprogramjainak elnevezése.

A Katolikus Karitász minden évben meghirdeti adventi adománygyűjtését. Spányi Antal, a szervezet püspök elnöke elmondta: „Az akció plakátján látható, nyitott tenyérben tartott hóból formált szív szimbóluma annak, hogy kezünkben van a lehetősége a segítségnyújtásnak. Szívünk kitárásával felmelegíthetjük mások hideg otthonát, ünneppé tehetjük küzdelmekkel teli napjait. A szeretet kézzel foghatóvá válhat, ha olyat adunk másnak, ami örömet okoz neki, ami kisegíti a bajból, vagy ha egyszerűen csak megajándékozzuk és megélheti, hogy nincs egyedül.”

Écsy Gábor atya, a Karitász országos igazgatója szerint a nélkülözőkért indított ünnepi összefogásnak 2020-ban is kettős célja van: ünnepé tenni a karácsonyt és könnyebbé tenni a hétköznapok terheit. Meleg otthont biztosítani téli ruhákkal, kályhákkal és tűzifával. Élelmiszert vinni a családoknak, hogy ne üres asztalnál kelljen megélni a karácsonyt, lakhatási támogatást adni, hogy emberi körülmények között élhessék a családok hétköznapjaikat és ünnepeiket. „A különböző élethelyzetekben különleges törődést adhatunk, személyre szabott segítséggel.” – tette hozzá. 

Az akció keretében számos országos program zajlik karácsonyig, a hatályos rendelkezéseknek megfelelően a lehető legnagyobb körültekintéssel, az egészségügyi ajánlásokat betartva.

  • Számos helyen osztanak egész télen a vírushelyzetnek megfelelően előre csomagolt, meleg ételt hajléktalanoknak és krízishelyzetben élőknek.
  • Több száz családot szeretnének kályhával és igény szerint tűzifával és más speciális támogatásokkal segíteni.
  • A határon túli magyar családokat is kályhával, tűzifával és élelmiszer-csomaggal, édességekkel, egyéb ajándékokkal segítik az ünnepek előtt.
  • Az Angyalbatyu ajándékgyűjtő akció keretében nehéz sorsú gyermekeknek lehet ajándékcsomagot készíteni és leadni az ország különböző gyűjtőpontjain. Részletek a www.angyalbatyu.hu oldalon. Az ajándékcsomagokat a Karitász önkéntesek juttatják el az országos hálózaton keresztül a rászoruló családok gyermekeinek. Számos iskolában és templomban gyűlnek a játékok, amelyekből – édességgel, meglepetésekkel kiegészülve – névre szóló ajándékcsomagok készülnek. Az adományozó gyermekek segítségével országszerte több tízezer gyermeknek tehetjük valódi ünneppé a karácsonyt!

November 20-tól egészen a karácsonyig tartó időszakban több módon is be lehet kapcsolódni az országos akcióba.

  • A 1356-os adományvonalon egy hívással 500 forinttal támogathatják a munkánkat.
  • Csekkes befizetéssel, banki átutalással bármilyen összeggel hozzájárulhat a karácsonyi segélyprogramjainkhoz és évközi munkánkhoz is. Online adományozással a www.karitasz.hu oldalon keresztül élhetnek a támogatók.
  • Az egyházmegyei Karitász központokon és a meghirdetett gyűjtőpontokon keresztül egy helyi program támogatásába is bekapcsolódhat tárgyi vagy pénzadományával.
  • Az „Egymillió csillag a szegényekért” szolidaritási akció idén a korábbiaktól eltérő módon valósul meg december 6. és 13. között. A szervezet vásárokon és főtereken megvalósított közösségi gyertyagyújtások helyett, erre az alkalomra készített videókkal és az interneten elérhető megosztásokkal hívja majd fel a figyelmet a nehéz sorsú családok helyzetére egy országos virtuális gyertyagyújtás keretében egy héten keresztül.

Kérjük, lehetőségeik szerint csatlakozzanak a Karitász adventi adománygyűjtési akcióihoz, buzdítsák ismerőseiket és vigyék hírét, hogy idén minél nagyobb lehessen az összefogás és a korábbiaknál is több rászorulóhoz juthassunk el!

 

Bankszámlaszám: Raiffeisen Bank 12011148–00124534–00100008

Adományvonal: 1356

www.karitasz.hu – online adományozás

Segítsen, hogy segíthessünk!

 

További információ:

Besze Erika

sajtóreferens

06306881989

sajto@caritas.org.hu