Mindannyian Isten gyermekei vagyunk!

Meglepetéssel indult a Gyere közelebb! roma integrációs nap Nyíregyházán. A városháza előtt cigányzene szólalt meg kora délután, amire roma és nem roma fiatalok közösen táncoltak. A flashmob nagy feltűnést keltett.

– Mindenkit az Isten teremtett, mindenkit el kell fogadni, ahogy kinéz... – mondta Szabó Adrián, aki Nyíregyházán jár általános iskolába.

 

„Csak az indulásnál volt nehéz...”

 

A roma integrációs nappal a diszkrimináció és a rasszizmus ellen kívántak fellépni a szervezők, mert szerintük sokszor az előítéletek nehezítik meg egymás elfogadását. A rendezvényre ezért sikeres roma származású fiatalokat hívtak meg, akik karrierjükről, származásukról meséltek.

További képekért kattintson a fotóra!

– Főleg az indulásnál jelentett nekem is problémát, hogy roma vagyok, amikor a Zeneakadémiára kerültem, már nem. Általános iskolában azonban voltak ebből gondjaim. Szóval úgy gondolom, hogy az indulásnál jelent ez inkább nehézségeket, de az életben, ha az ember találkozik másokkal, akik mindig nyújtják a segítő kezeket és belekapaszkodik, akkor sikerülhet bármi – mondta Farkas András, aki Ajakon született és most a Zeneakadémia hallgatója.

 

Együtt, közösen...

 

Az operaénekesnek tanuló Farkas András mellett több sikeres roma zenészt is meghívtak az eseményre a szervezők. A Váci Mihály Kulturális Központ előtti téren pedig érzékenyítő foglalkozásokat tartottak általános és középiskolás gyerekeknek. 

– Nagyon fontos a másság elfogadása. A másság nem rossz dolog, sokkal inkább érték és nagyon hiszünk abban, hogy különböző emberek, hiszen mindenki különböző, együtt fantasztikus dolgokat tudnak alkotni, mint például ez a mai program. Mint például a flashmob, ahol roma és nem roma gyerekek táncoltak együtt roma zenére és nem roma zenére – tette hozzá a rendezvény főszervezője, Kézy Béla.

A rendezvény este pódiumbeszélgetésekkel folytatódott, majd a Somnakaj musical sztárjai és a Parno Graszt adtak koncertet.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Szarka Lajos)