Mikó István Nyíregyházán rejtõsködik

 – Színészként sokszor szerepeltem már a mandalások vendégeként különbözõ produkciókban, A csúnya lány címû vígjátékot ugyanakkor rendeztem is. Most az októberi premierünkre készülünk, a napokban pedig bemutatjuk a megyeszékhelyen A négy piros dugóhúzót, melyet szintén én rendeztem. Dobos Lászlónak, a színház igazgatójának az ötlete volt, hogy Rejtõ mûveibõl készítsek egy darabot, miközben arra is figyeltem, hogy a társulat tagjai megfelelõ szerepet kapjanak – nyilatkozta a mûvész.

GYARMATI KOCSMÁBÓL KABARÉBA

– Kétrészes az elõadás. Az elsõ felvonás a világhírû író légiós történetei nyomán haladva az egyik észak-afrikai francia gyarmaton játszódik egy kis kocsmában, a második rész pedig a szerzõ kabaréjeleneteibõl áll össze – részletezte Mikó István.
Kérdésemre válaszolva elmondta, valóban nem könnyû Rejtõ mûveit színpadra adaptálni, hiszen elképzelni sokkal könnyebb a történeteket, mint megjeleníteni õket. Ezeket a poénokat nehéz visszaadni, de igyekeznek erõsíteni a verbális dolgok hatását.

BESZÁLL A REJTŐ-POÉNOKBA

Amikor ideje engedi, a társulat kérésére szerepel is a darabban. Az természetes, hogy nem marad el az elõadás, ha õ egyéb elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni. Kicsit ki is bõvítette a mûvet azért, hogy a szereplõ, akitõl átveszi a második részben a karakterét – Kovács Attila –, vele együtt is tudjon a színpadon játszani. Suha Kálmán komponálta és hangszerelte a dalokat, akárcsak A csúnya lányét, melyeknek a szövegeit Mikó István írta. Ezek feladata fõként a kávéházi hangulat visszaadása, s a jelenetváltások elõsegítése.

PRÓZA, DALRA-FAKADÁSOKKAL

Bár ez alapvetõen prózai elõadás, olykor-olykor dalra fakadnak a szereplõk, köztük egyszer õ is. Ezt örömmel konstatáltam. (Ne feledjük, a Kaláka együttes tagja volt egykor!) Felidéztem számára, mekkora élmény volt, mikor jó néhány éve a londoni szimfonikusok zenei alapjára ráénekelve elkápráztatta a nyíregyházi publikumot kivételes énekhangjával. A beatzene kedvelõi közül sokak felejthetetlen élménye a Mindhalálig Beatles címû elõadás, melyeknek egyik zenésze, prózai elõadásai közül különösen szerettem a Svejket, illetve a Mikszáth különös házasságait.
– Szekeres Géza zeneszerzõ és Adamis Anna szövegíró sok szép dalt alkotott már nekem. Velük közösen hozunk létre most egy darabot, melyet októberben mutatunk be abból az alkalomból, hogy 25 éves a Mandala Dalszínház. Közben persze más feladataim is lesznek, például a Turay Ida Színházban rendezek egy francia darabot, aztán pedig Sopronban fogok játszani egyebek mellett A dzsungel könyvében...

MÉG KÉTSZER JÁTSSZÁK

A múzeumfalu színpadán az itteni premiert követõen az idén még kétszer játsszák a „Rejtõsködõt”: augusztus 25-én és szeptember 9-én. Reméljük, az idõjárás valamennyi alkalommal kegyes lesz a dalosokhoz! Ahogy Rejtõ írta: „Mit csinál az ember, aki felhagy minden reménnyel? Megmondta Dante. Elmegy a pokolba.”

(Szerző: Sz. Kántor Éva)


További elõadások a Mandala Nyáron:

Augusztus 6. (szombat) 21.00 óra: Hernádi Pont (fsz.: Hernádi Judit)
Augusztus 12. (péntek) 21.00 óra: XXV. Mandala Nyár Jubileumi gála, sztárvendégekkel
Augusztus 14. (vasárnap) 17.00 óra: Lúdas Matyi
Augusztus 21. (vasárnap) 20.00 óra: Nejem a neten (vígjáték, fsz.: Harsányi Gábor)