Braille nyomtatót ajándékozott a Michelin a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesületének
Fotó: Szarka Lajos

Braille nyomtatót kapott karácsonyra ajándékba a Vakok és Gyengénlátók Megyei Egyesülete. Az eszköz másfél millió forintos költségét a Michelin Hungária Kft. állta. Az egyesület ezer tagja – köztük 400 nyíregyházi – használhatja a jövőben az eszközt.

Svédországból szerezte be legújabb eszközét, a nagy teljesítményű nyomtatót egy felajánlás segítségével a Vakok és Gyengénlátók Egyesülete. Egy civil szervezet pályázat útján nem juthat ilyen jelentős összeghez, szükséges a támogatók nagyvonalú erkölcsi és anyagi segítsége.

Nemes-Nagy Tünde, a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke elmondta:

A legújabb hír, hogy a Michelin Hungária Kft. az egyesületet támogatta másfél millió forint értékben. Egy nagy teljesítményű új, Braille nyomtatót tudtunk beszerezni az ő nagyvonalú adományuk által. E nélkül nehezebb lenne itt a munka, hiszen  rengeteg megrendelést kapunk, ami a braille-t helyezi előtérbe, hiszen a felgyorsult digitális világban még mindig van jelentősége a Braille-nak.

A közeljövőben akadálymentes menü- és kávélapokat készítenek, hogy a gyengénlátók is önállóan tudjanak rendelni étteremben, kávézóban, hiszen ők is aktív tagjai a világnak.

Csoda, ami történt, egy álom vált most valóra, fogalmazott az elnökasszony.

Dr. Nemes Attila, a Michelin Hungária Kft. gyárigazgatója kiemelte:

Aktívan keressük azokat a szervezeteket, iskolákat, egyesületeket, akiknél tudunk segíteni. Alapvetően ismerjük a várost. Tudjuk, milyen egyesületek működnek. Saját dolgozóinkkal, akár családjainkban lévő kapcsolatokon keresztül érezzük, hol van szükség valamifajta segítségre. Így került képbe a Vakok és Gyengánlátók Egyesülete. Megkerestük őket, így derült ki, mely az a terület vagy projekt, ami most fut, látva ennek a projektnek a célját, mekkora segítség ez nekik, úgy döntöttünk, hogy a teljes beszerzési összeget magunkra vállaljuk. 

A Michlen igazgatója a társadalmi szerepvállalásra hivatkozott az ajándék kapcsán. Tudják, hogy akkor működik jól egy város, ha boldog emberek lakják, és akkor tudnak ők is sikeresen dolgozni, ha jó körülöttüka város. Abból a sok jóból szeretne valami keveset visszaadni a gyár, amit Nyíregyházától kapott.

Dankó Pál, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének iroda– és szolgáltatásvezetője kiemelte:

Nyomtatunk tananyagokat is, mivel nagyon sokan járnak egyetemre, főiskolára, esti gimnáziumban középiskolai tanulmányaikat folytatják, és megkeresnek bennünket tanagyag nyomtatására. Vannak külső megrendeléseink is, mert most elkezdtük szorgalmazni az éttermekben az akadálymentes étlapok elkészítését, melyek nagybetűs és pontírásos formátumban elérhetőek, tehát a kihasználtsága most biztos lesz a nyomtatónak. 

Az ajándék lassúbb, mint egy síkírású nyomtató, de gyorsabb,  mint a régi eszköz, melynek költséges volt már a javítása, alkatrész pótlása. A nyomtatónak hangja van, képernyőolvasója, és word dokumentumot is képes konvertálni a 13 elektromágneses pontozóval működő eszköz.

Kapcsolódó galéria

Braille nyomtató a Michelin-től