Mesemondó verseny a Váciban – Benedek Elek születésnapját ünnepelték

2005. szeptember 30-tól ünnepeljük hazánkban Benedek Elek, a nagy mesemondó születésnapján a Magyar Népmese Napját. Oktatási és kulturális intézményekben szerveznek ilyenkor programokat. Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központba 60 gyerek érkezett a mesemondó versenyre.

 

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. Őseinktől örökölt, kincsekkel teli tarisznyára hivatkoznak a szakemberek, amikor a hétfejű sárkány és a tündér találkozására, vagy a királyfi és a szegénylegény három próbájára gondolnak. Példát adnak a gyerekeknek arra, hogy mindig van megoldás az élet problémáira, sosem lehet feladni. 

A Váci Mihály Kulturális Központban az ünnepnapon 60 óvodás és iskolás gyerek mondott mesét.

Mesekapu, és mesehős jelmezbe öltözött népművelők fogadták a gyerekeket az intézményben.

A mesemondást tanárok és a kulturális testvérintézmények szakemberei értékelték.

„Évek óta megrendezzük hagyományosan a Magyar Népmese Napját a Váci Mihály Kulturális Központban. Nagy örömünkre tele a terem. Óvodások, kisiskolások és felsősök számára hirdetjük a mesemondó versenyt. Vannak bizonyos kritériumok, amelyeknek a nevezett versenyzők megfelelnek. Azt várjuk a kétszer három fős zsűritől, hogy értékeljék a produkciókat. Nálunk az is fontos, hogy aki felkészült, és előadja a mesét, az kap valamilyen ajándékot. Amellett, hogy a győztesek értékes díjban részesülnek, minden egyes induló valami ajándékkal tud hazamenni innen” – mondta a napról Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója.

A rendezvény üzenete az, hogy ne csak a Magyar Népmese Napján olvassanak mesét szülők és gyerekek, hiszen olyan élményeket adnak ezek a történetek, melyek nemcsak a gyerekek érzelemvilágát gazdagítják, de fejlesztik a szókincset, a memóriát, a gondolkodást, így lesz a mese segítő a tanulásban is.