Megyénkben is felkészültek a télre, az esetleges rendkívüli időjárási körülményekre!

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyeztetésre, értekezésre hívta a Megyei Védelmi Bizottság elnökét, valamint azokat a társrendvédelmi szerveket, szervezeteket, társaságokat és magányszemélyeket, akik részt vehetnek egy-egy téli katasztrófahelyzet kezelésében, felszámolásában.

2017 februárjában árvízvédelmi készültség volt a Felső-Tiszán, jelentős jégtorlódással is meg kellett küzdeniük többek között a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, valamint a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársainak.

Idén év elején is akadt feladata többek között a NYÍRVV-nek és a Magyar Közútnak is, folyamatosan járták az utakat a hókotrók, hótolók. Január közepén többször adtak ki elsőfokú riasztást megyénkre is, bőven fagypont alatti hőmérséklet és jelentős mennyiségű hó volt térségünkben.

Ezekhez hasonló helyzetekre, esetleges rendkívüli téli időjárási körülményekre készültek fel megyénkben. A Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyeztetésre hívta a Megyei Védelmi Bizottság elnökét, valamint azokat a társrendvédelmi szerveket, szervezeteket, társaságokat és magányszemélyeket, akik részt vehetnek egy-egy téli katasztrófahelyzet kezelésében, felszámolásában. Román István kormánymegbízott elmondta:

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy szükség van kellő felkészültségre és arra is, hogy veszélyhelyzet, komolyabb hóhelyzet, hófúvások esetén megfelelő hatékonysággal tudjanak az állami szervek, szervezetek beavatkozni. Ennek a megbeszélésnek az a célja, hogy a felkészültség állapotát a Megyei Védelmi Bizottság elnökeként jómagam is megtekintsem és az esetleges nyitott kérdések lezárásra kerüljenek. Nyilvánvalóan lehetnek majd olyan helyzetek, szituációk, ahol például lassabbak lesznek a hóeltakarítási folyamatok, de ilyenkor is megvannak a prioritások. Természetesen ilyenkor azokon a helyeken történnek az első beavatkozások, ahol emberélet vagy javak vannak veszélyben, illetve a szakemberek nagyon jól tudják, hogy melyek azok a közlekedési csomópontok, amelyekre kiemelten kell figyelni, hogy a közlekedés is helyre tudjon állni.

Az értekezleten elhangzott, közel négy évvel ezelőtt egy életmentő konvojt is létrehoztak megyénkben, amely rendkívüli téli időjárás esetén vethető be. Erről Varga Béla, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója szólt:

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a hóval elzárt településre a lakosság alapellátása érdekében élelmiszert, gyógyszert kell kivinni – vagy például betegről érkezik bejelentés és a mentők nem tudják megközelíteni a helyszínt, esetleg egy bűncselekmény történik egy elzárt településen. Ekkor az életmentő konvojnak a részlegei összeállnak és utat törnek a hóba, hogy ezeket a helyzeteket meg tudjuk oldani.

Az értekezleten kiemelték, a kockázati helyszínek felmérése és többek között a mentőosztagok, a technikai eszközök összeírása, ellenőrzése is megtörtént már, folyamatosan fejlesztik a kommunikációs eszközöket és felülvizsgálták már a védőruházatokat, felszereléseket, valamint több gyakorlatot is tartottak már.