Megújul a Vécsey utcai Fiókkönyvtár

Az esztendõ elsõ napjaiban adtunk hírt arról, hogy százmilliós pályázatot nyert a Móricz Zsigmond könyvtár. Ennek egyik eleme a központi könyvtár digitális fejlesztése, illetve egy Kamasz Tér kialakítása, másodsorban a Vécsey utcai Fiókkönyvtár teljes megújítása. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 6-i számában.)


Négy megyei könyvtár, Kecskemét, Eger és Miskolc mellett Nyíregyháza is pályázott és közel 120 millió forintot nyert a Móricz Zsigmond könyvtár az Emberi Erõforrás Fejlesztési Operatív Program keretében a Könyvtári intézményrendszer tanulást segítõ infrastrukturális fejlesztési projektje, mely a „Könyvtár egy életen át” címet viseli. A fõ cél a digitális írástudatlanság felszámolása, a kompetenciák fejlesztése. E pályázat nyomán újul meg teljes mértékben a Vécsey utcai Fiókkönyvtár, melyet június elsõ hetében bezártak.

 

Modern, XXI. századi épület lesz

 

– Körülbelül 22 és fél millió forint az építkezés része. Amikor elkészül az épület – nyílászárócserétõl kezdve akadálymentesített WC-n keresztül –, modern, XXI. századi épületet kapunk új bútorokkal és új informatikai eszközökkel, melynek értéke körülbelül 8,2 millió forint lesz – nyilatkozott a felújítás kapcsán a könyvtár igazgatója, Tomasovszki Anita.
Ez a szép új épület vélhetõen augusztus végén, szeptember elején fogadja az olvasókat, sõt a remények szerint megduplázódik a látogatottság. Egybefüggõ és variálható teret alakítanak ki olvasói számítógépekkel, WiFi kapcsolattal.

 

Digitális labort is kialakítanak

 

– A közel 120 milliós pályázatból emellett a központi könyvtárunkat is tudjuk fejleszteni. Digitális laborra közel 40 millió forint informatikai eszközbeszerzést tudunk megvalósítani, valamint az olvasótermünkben kamasz teret alakítunk ki a fiataloknak. A kamaszok igényeit szem elõtt tartva egy olyan oktatási részt szeretnénk létrehozni, mely az õ igényeiknek megfelel. Olyan modern informatikai eszközökkel, melyek otthonra talán nem is vásárolhatóak meg – szólt az igazgatónõ.

A következõ idõszakban várják a fiatalok ötleteit a fal színétõl kezdve a világításig, több témában. Olyan könyvtár-informatikai fejlesztést is terveznek közel 20 millió forint értékben, mely lehetõvé teszi az önkölcsönzõ rendszert, valamint elérhetõ lesz a hangos könyvterminál, és megvalósulhat a látogatószámlálás is.

A pályázat megvalósításának végsõ határideje 2019 májusa, de az intézmény vezetése már most az Örökösföldi Fiókkönyvtár megújítására keres pályázati lehetõséget.

(Szerzõ: Matyasovszki Edit)