Megtartották a Talentum Tehetséggondozó Gyermekvédelem projektzáró konferenciáját
Megtartották a Talentum Tehetséggondozó Gyermekvédelem projektzáró konferenciáját

A Talentum Tehetséggondozó Gyermekvédelem projektzáró konferenciáját tartották a Debreceni Egyetem nyíregyházi Egészségügyi Karán. Az intézmény oktatói, diákok és fejlesztő pedagógusok voltak az e-mentorhálózat tagjai a Magyarországi Református Egyház közel 100 millió forintos pályázatában.

240 nevelőszülő 240 gyereke kapcsolódott ahhoz a pályázathoz, mely mintegy 100 millió forintos uniós forrásból 100 %-ban támogatta a Talentum – Tehetséggondozó Gyermekvédelem projektet. A Magyarországi Református Egyház az EMMI által kiírt pályázatra jelentkezett, melyben együttműködő partner volt a DE Egészségügyi Kara.

Beszterczey András a Magyarországi Református Egyház Szeretetszolgálat Irodavezetője:

A nevelőszülői hálózatban szükséges az, hogy tényleg mérjük fel, keressük meg azokat a tehetségeinket, akiket az oktatási rendszeren belül, de mi azon kívül egy kicsit tudjuk támogatni, hogy a valamiben kirívó tehetségként kiteljesedjenek. A projekt neve is innen származik, hogy tálentum, hiszen a tálentum az, amivel élni kell. Nem elásni kell, ahogyan a bibliában meg van írva, hanem elő kell venni, be kell fektetni, gyermekeket segítettünk abban, hogy kicsit, ami bennük van,  nagyobb legyen és szebb legyen.

Nem tehetségesebbek és nem kevésbé kiugróak a nevelőszülői hálózatban élő gyerekek – szögezte le az egyházi képviselő. E komplex pályázat technikai eszközökkel is támogatta a nevelő családokat, és felépítette azt a Magyarországon egyedülálló online mentori rendszert, mely az értékelő szakembereket segítette. Az EMMI államtitkára bejelentette a kormány nevelőszülői hálózatot erősítő szándékát.

Dr. Vitályos Eszter az EMMI államtitkára:

A kormány mindent megtesz azért, hogy segítse a nevelőszülőket e feladatuk ellátásban, ezért döntött úgy, hogy Európai Uniós forrásokból is, az Emberi Erőforrás Operatív program keretében, közel 1,2 milliárd forintot fordít a nevelőszülői hálózatok infrastrukturális és szakmai fejlesztésére. Ennek a programnak az a fő célja, hogy biztosítsa e családok számára a sokféle gondozási, nevelési és fejlesztési igényű gyermek egyidejű ellátásához szükséges feltételeket.

Az e – mentorhálózat közreműködésével online formában mérték a gyerekek készségeit, a kreativitást, a motivációt, hogy a szociokulturális hátrányokat, az iskolai lemaradást kiküszöbölje a jól szervezett nevelési program.

Fülöp Attila, az EMMI államtitkára emlékeztetett arra, hogy 2014 – től a nevelőszülők foglalkoztatási jogviszonyban látják el hivatásukat. A jövő híre pedig az, hogy 2020. január 1-től egy új családtámogatási forma keretében bevezetik a nevelőszülői GYED intézményét is.

A 2018. januártól 2019.június 30-ig zajló Talentum projekt zárórendezvényén nevelőszülők, gyerekek és a mentorprogram résztvevői voltak jelen. Itt hangzott el, hogy Magyarországon 23 ezer gyerek él a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében. Az eredmények bemutatása közben az is kiderült, hogy ebben a körben elsősorban a manuális képességek, a zene és a tánc területén mutattak kiemelkedő tehetséget a diákok.