Megszűnt az unióban a légi szúnyoggyérítés! A földi gyérítés szerdán indul Nyíregyházán
Fotó: Illusztráció

Bizonyára olvasóink közül is sokan várták már a permetező repülőgépek feltűnését Nyíregyháza alkonyati egén – de hiába. 2020-tól ugyanis az Európai Unió tagállamaiban megszűnt a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi permetezése. A szúnyoggyérítés a jövőben kizárólag földi eljárással valósítható meg a közterületeken – tájékoztatta szerkesztőségünket a NYÍRVV Nonprofit Kft. A légi kémiai szúnyoggyérítést Nyíregyházán is földi, kémiai módszerrel váltják ki.

A lárvagyérítésre alkalmazható készítmény korlátozásokkal ugyan, de továbbra is felhasználható. Légi permetezéssel azonban az is kizárólag vizes területeken, ahol földi eljárással a gyérítés nem megvalósítható – ebben az értelemben repülők mégis lesznek, illetve voltak, de ez korántsem oldhatja meg a problémát úgy, mint amikor magát a szúnyogot gyérítették légi permetezéssel. Így a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a biológiai lárvairtás is, mely elsősorban a szúnyogtenyésző helyeket érinti.

Lassabban, nem mindenhol

2020-ban lárvagyérítést földi és légi úton 2 alkalommal, kifejlett szúnyoggyérítést – az uniós szabályozás miatt kizárólag földi úton! – 3 alkalommal tervez a NYÍRVV Nonprofit Kft., összesen 3000 ha területen. A védekezésbe elsősorban turisztikai területek, valamint sűrűn lakott belterületi városrészek lesznek bevonva. Az első védekezést a tervek szerint ma, azaz szerdán, július 1-jén kezdhetik a szakemberek, egyszerre több területen, a Korányi kertvárosban, Sóstógyógyfürdőn és a Kertvárosban. Mivel ez a technológia jóval lassúbb, mint a légi kijuttatás, hiszen a gépjárműveknek minden utcát, védekezésbe bevont területet be kell járniuk, így a munkálatok több napot is igénybe vesznek.

Nem ártalmas

A földi szúnyoggyérítés során a szakemberek földi járműről melegköd-képző technológiával végzik a csípőszúnyogok elleni védekezést. Az alkalmazott és kijuttatott irtószer emberre, melegvérű állatokra, növényekre nem ártalmas, és a kijuttatás után néhány órával lebomlik. A gyérítést ez esetben is napnyugta után kezdik, ezért a méhekkel már nem találkozik az irtószer. Az önkormányzat által végeztetett szúnyoggyérítésen felül – a korábbi évek tapasztalatai alapján – várhatóan a Katasztrófavédelem is végez legalább egy alkalommal szúnyogirtást Nyíregyházán, bár erről egyelőre nincs információ.