Megrohamozták a betegek a szakrendeléseket a nyíregyházi kórházban!

Ismét fogadják a járóbetegeket a megye kórházai. A Jósa András Oktatókórházban telefonos egyeztetés után nyílik lehetőség a szakorvossal való személyes találkozóra. Az intézményben égnek a megadott vonalak, a kórház vezetése ezért most arra adott utasítást, hogy bővítsék a vonalak számát, és e-mailben is képesek legyenek fogadni a betegek jelentkezését. Hétfőn már közel ötezer beteget fogadtak a nyíregyházi kórházban.

Megmérik a lázát, és még egy kérdőívet is ki kell töltenie annak a páciensnek, aki valamilyen járóbeteg-szakrendelésre érkezett a Jósa András kórházba. A koronavírus-járvány miatt május negyedikétől nyílt lehetőség arra, hogy újra fogadjanak betegeket a szakrendelések. Ezt szigorú rendelkezések mellett tehetik csak meg a betegek. A pácienseknek kellő távolságot kell tartaniuk egymástól, a szájmaszk használata kötelező és ha valaki a koronavírus tüneteit mutatja, azonnal jeleznie kell a kartonozóban. A páciensek egy része azonban nem a vírustól tart...

– A szüléstől jobban félünk, mint a vírustól – mondta egy kismama, aki szívhangvizsgálatra érkezett. 

A fül-orr-gégészeti szakrendelésre azonban olyan beteg is eljött, akinek már 10 napja komoly fájdalmai vannak és megkönnyebbült, amikor kiderült, hogy fogadja a járóbeteg-rendelés.

– Nagyon örülök neki. Ez természetes, ez mindenkinek a javára válik. Ezt a fájdalmat amúgy sem lehet elviselni, tegnap már sírtam otthon, és örülök, hogy fogadtak, amire nem is számoltam, mert azt mondta az egyik illető, hogy csak egy hónap múlva fogadnak, de nem igaz. Nagyon rendes volt, visszahívott. Mondta, hogy el ne késsek, de már hét órától itt vagyok – mondta el Sarlós Lászlóné.

Először telefonálni kell!

A Jósa András kórházban hangsúlyozzák, egyelőre csak telefonos előjegyzés alapján tudnak beteget fogadni. Az orvos kikérdezi a beteget és csak akkor ad időpontot, ha szükségesnek látja a személyes találkozót. A telefonos előjegyzés miatt egyfolytában égnek a vonalak a kórházban. – Megsokszorozódott a beérkező telefonhívásaink száma, ezt mi is tapasztaljuk. Már hétfőtől azon vagyunk, hogy ahol csak lehetséges, ott mobiltelefonszámokat adjunk ki és külön dedikált mellékek vannak az előjegyzések számára. Tehát igyekszünk oszlatni azt a nagyon sok beérkező telefonhívást, ami most egy ekkora intézményben bejön. Úgyhogy mindenkinek, a betegeknek is a türelmét kérjük. Azon gondolkodunk, a tehermentesítés céljából, hogy e-mail-címeket adjunk meg és e-mail-címeken történő bejelentkezésre is adjunk lehetőséget – mondta el dr. Szondi Zita, az Sz-Sz-B Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgató-helyettese.

Dinamikusan nő a betegek száma

A járvány előtt, egy átlagos napon 10 ezer járóbeteg jelent meg a Jósa András Oktatókórház szakrendelésein. Ez a szám a korlátozások alatt harmadára csökkent. Amióta a kórház meghirdette, hogy ismét lehet jönni a szakrendelésekre, dinamikusan emelkedik a páciensek száma. Hétfőn már 4500 beteget vizsgáltak meg a kórházban.