Megkopasztja az ágazatot a madárinfluenza

Naponta 100 ezer csirkét dolgoznak fel egy kisvárdai üzemben. A szárnyasokat zárt körülmények között nevelték, vad madarakkal soha nem találkozhattak. A napokban bejelentett madárinfluenzás eset miatt azonban ezt a húst sem lehet már például Japánban, Dél-Koreában, Kanadában vagy a Dél-Afrikai Köztársaságban értékesíteni. Múlt hét csütörtökön ugyanis a madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy pulykákat tartó Békés megyei gazdaságban. A hatóság, hogy meggátolja a járványt, 9 ezer pulyka leölését rendelte el. Az érintett gazdaságot kártalanítják, azonban az egész ágazat megsínyli az esetet. A hivatalos bejelentés után ugyanis több ország azonnal lehúzta a rolót a magyar baromfitermékek előtt.

 

Hárommilliárdos kár

 

– Milliárdos kár érte a termelőket, a feldolgozókat, a kereskedőket – ezt mondja a Baromfi Termék Tanács elnöke. Bárány László elmondta, hónapokig nem lehet majd szállítani magyar szárnyast bizonyos országokba. Emellett azokat a tételeket is vissza kell majd venni, melyeket 21 napon belül exportáltak. A visszaszállított húst újra kell csomagolni, raktározni kell és csak nyomott áron lehet értékesíteni. Mindezek mellett jelentős presztízsveszteség érte az ágazatot, mivel a megbetegedés a vándorló madarak miatt időről-időre felüti a fejét Magyarországon.

– Joggal mondja majd az a külföldi vevő, legyen az egy áruházlánc vagy egy nagykereskedő, hogy rátok, magyarokra hogyan lehet számítani, hogy egy évben hat hónapig szállítotok, hat hónapig meg nem. És így meg fogja hozni azt a sajnálatos döntést, hogy keresni fog és sajnos találni fog olyan országokat, ahol valamilyen csoda folytán a madarak nem betegszenek meg madárinfluenzába. Ezek az országok el fogják foglalni a piacainkat és egy piac visszaszerzése mindig kétszer annyiba kerül, mint egy piac megtartása – tette hozzá Bárány László.

 

Segítséget kérnek

 

Bárány László hozzáfűzte, a magyar baromfiágazatot ért károk 95 százalékban számlával is igazolhatók, ezért a kormányhoz fordulnak segítségért. Ezen a héten a Termék Tanács a szaktárcával egyeztet a kialakult helyzetről. Arról is szó esik majd, hogy a baromfisok szerint milyen összehangolt intézkedéssorozat kellene ahhoz, hogy a madárinfluenza ne okozzon ekkora károkat az ágazatban.

Z. Pintye Zsolt