Meggyújtották az első adventi gyertyát a nyíregyházi Kossuth téren is

Vasárnap, az advent első hétvégéjén a polgármester meggyújtotta az első gyertyát az adventi koszorún. Ezzel megkezdődött a karácsonyi készület a nagy téli ünnepre, a görögkatolikus egyház közreműködésével. Még világosban megérkeztek a motoros Mikulások, és megnyílott a Mikulás-ház. A sztárfellépő Weisz Viktor volt.

Vasárnap feléledt a Kossuth téri karácsonyi forgatag. Az első adventi gyertya meggyújtásával és az ünnepi díszkivilágítás felkapcsolásával hivatalosan is megkezdődött a készület a karácsonyra. Hagyományosan a polgármester kezében volt a kapcsológomb.

A várakozás óráiban érkeztek a Nyír1 Bikers Motoros Mikulások, akik jótékonysági felvonulásuk alkalmával jelentek meg a Kossuth téren. Szaloncukrot osztottak a gyerekeknek, és kattogtak a telefonok. A fotók után meglátogathatták a gyerekek a Mikulás-házat, és találkozhattak a nagyszakállúval. Az ünnepi fények alatt dr. Kovács Ferenc köszöntötte a városlakókat.

„Kedves nyíregyháziak, a díszkivilágítás felkapcsolása hagyományosan egy időszak kezdetét jelzi. Ez advent, a várakozás időszaka. Azt remélem, hogy mindannyiónkban a várakozás mellett egy lelki felkészülés is elindul. Ez alatt meggyújtjuk az adventi koszorú gyertyáit – ami szimbolizálja a hit, a remény, az öröm és a szeretet érzését. Tudom azt magamról is, hogy mindannyian hajlamosak vagyunk az év vége felé rátenni még egy lapáttal, még nagyobb stresszben lenni, amit eddig nem tudtunk elvégezni, most végezzük el. Mégis azt javaslom mindenkinek, hogy inkább egy lecsendesedés, befelé és egymásra figyelés töltsön el bennünket, és gondoljuk el pozitívan, hogy ebben az évben mennyi jó dolog történt velünk, és mennyi jó dolog van az életünkben”

– szólt a színpadon dr. Kovács Ferenc.

A polgármester színpadra szólította az idei karácsonyfa adományozóját, Urbin Istvánt és egy oklevéllel köszönte meg a nemes felajánlást. Nehéz szívvel vált meg a család a régóta nevelgetett fenyőtől, de jó szívvel vették, hogy hozzájárulhattak a nyíregyházi karácsony előkészületeihez.

Töltsünk időt szeretteinkkel, barátainkkal a következő hetekben, akár a forgatagban egy pohár forralt bor vagy tea ízével, illatával, de gondoljunk azokra is, akik a segítségünkre szorulnak!

– folytatta a polgármester.    

Mindannyian arra készülünk, hogy a karácsonyt békésen, boldogan tudjuk megünnepelni – szólt az első adventi gyertya meggyújtása előtti ünnepi percekben Szocska A. Ábel, a görögkatolikus Nyíregyházi Egyházmegye megyés püspöke.

„Az Úr, Jézus Krisztus azért született meg, azért jött el, hogy mindannyiunk barátja legyen, hogy amikor bajban vagyunk, akkor tudjuk, hogy van valaki, akire számíthatunk, aki nem hagy magunkra. Ilyen kell, hogy legyen a mi karácsonyi készületünk. Adja Isten, hogy mindannyian ebben a karácsonyi készületben jobban oda tudjunk figyelni egymásra, több barátot szerezzünk, és megerősödjünk abban a tudatban, hogy nekünk nem akárki, hanem maga Jézus Krisztus a barátunk. Ő azért jött, hogy a barátunkká váljon, hogy segítsen nekünk. Erre készülünk, ezt szeretnénk karácsonykor megünnepelni, és én hiszek abban, hogy ettől lesz békés, boldog a karácsonyi ünnepünk”

– mondta köszöntőjében Szocska A. Ábel megyés püspök.

Nyíregyháza polgármestere, dr. Kovács Ferenc, egy alpolgármester és országgyűlési képviselők jelenlétében gyújtotta meg az első adventi gyertyát. A nyíregyházi advent első sztárfellépője Weisz Viktor volt.

Keddi és csütörtöki napokon nyíregyházi iskolások adnak műsort a következő hetekben. Hétvégeken újabb sztárfellépők következnek. December 9-én az Orpheum Madams, majd Veréb Tamás, Szabó Ádám és a Három Tenor.

Kapcsolódó galéria

Advent első gyertyája 2023