Megfelezi az országot az eső
Fotó: Illusztráció

A vastagabb, zártabb felhőzet kelet felé vonul és szakadozik, ezzel együtt a csapadéktevékenység is gyengül, szűnik, az északkeleti tájakon már csak kevés helyen eshet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat napi előrejelzésében.  

A kelet felé vonuló zárt felhőzet mögött kisüt a nap, de nyugat felől ismételten fátyolfelhők sodródnak fölénk, továbbá gomolyfelhők is képződhetnek, amelyekből a Dunántúlon – nagyobb számban késő délutántól, estétől – zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti, keleti szelet élénk, zivatarok környezetében erős lökések is kísérhetik. A legmagasabb nappali hőmérséklet az ország döntő részén 24 és 32 fok között várható, ám a tartósabban felhős, csapadékos keleti részeken 20 fok körüli értékeket is mérhetünk. Késő estére többnyire 15 és 21 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2022.05.24. kedd éjfélig
A hajnalban kialakult csapadékrendszer fokozatosan terjed kelet felé, amelyben beágyazott zivatarokra is számítani kell, főként az ország déli felén. A csapadéktömb várhatóan a déli órákra fokozatosan gyengül, elhagyja az országot. A zivatarokat intenzív csapadékhullás (~ 10-15 mm), esetleg jégeső is kísérheti.

Kedden késő délutántól a Dunántúlon (kezdetben inkább az nyugati, északnyugati területein, később másutt is) alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok kialakulására. A legerősebb cellákat jégeső (1-3 cm), intenzív csapadékhullás (15-20 mm), illetve viharos széllökés (60-80 km/h) is kísérheti. Alacsony valószínűséggel lokálisan egy-egy cella kísérőjelenségei elérhetik a narancssárga fokozat kritériumait is. A légkör várhatóan még éjszaka is aktív marad, de a zivatartevékenység súlypontja egyre inkább keletre helyeződik majd át.

 

Forrás: hirado.hu