Megérkezett az oltóanyag Nyíregyházára – 975 kórházi dolgozó kapja meg első körben
Megérkezett az oltóanyag Nyíregyházára – 975 kórházi dolgozó kapja meg első körben

975 fő oltására elegendő koronavírus elleni vakcinát kapott a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház. A szállítmány szombat délután 14 óra után érkezett meg Nyíregyházára. Az oltás december 27-én, vasárnap reggel kezdődik az intézményben.

Rendőri kíséret mellett szombat hajnal hat órakor érkezett meg a Pfizer és a Biontech által gyártott koronavírus elleni vakcina Magyarországra. Az oltóanyagot a teherautóban speciális körülmények között, mínusz 75 fokra lehűtve tárolják, elsőként a fővárosi Dél-Pesti Centrumkórházba szállították a vakcinát, majd a nap további részében eljuttatták további négy helyszínre is, az Országos Pulmonológiai Intézetbe, a Semmelweis Egyetem klinikájára, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba és a debreceni Kenézy Gyula Egyetemi Kórházba. Egyelőre 9750 dózist hoztak Magyarországra, ez 4875 egészségügyi dolgozó oltására elég. A védettséghez 21 napos eltéréssel két beadott vakcina szükséges.

Vakcina Nyíregyházán


Szombaton 14 óra után pár perccel Nyíregyházára is megérkeztek a vakcinák, a szállítóautó rendőrségi kísérettel gördült be a Jósa András Oktatókórház bejáratánál. Dr. Szondi Zita tájékoztatása szerint december 27-én, vasárnap délelőtt elkezdődik Nyíregyházán is az egészségügyi szakemberek oltása.

„Az ország legnagyobb integrált intézményeként első körben kaptuk meg a vakcinákat, az európai oltónapon, december 27-én kezdhetjük el beoltani a munkatársainkat. Jelenleg a kétszeri oltásra 975 főre elegendő vakcinával rendelkezünk.” - mondta az orvosigazgató.


Integrált kórház


Az oltópontokat a kórházcsoportunk nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban alakítottuk ki, ahol oltóorvos, asszisztens és adminisztrátor végzi az oltáshoz kapcsolódó feladatokat. A szigorúan meghatározott körülmények között lefagyasztott ampullákat minden nap az előjegyzett, oltásban résztvevők számának megfelelően olvasztjuk fel, a négy oltóponton 20-30-as csoportokba osztottuk be az egészségügyi dolgozókat, akik első körben jellemzően a COVID részlegeinken dolgozó orvosok és ápolók. A fehérgyarmati, mátészalkai és a vásárosnaményi telephelyünkről is itt oltjuk be munkatársainkat, illetve vállaltuk a kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház egészségügyi dolgozóinak oltását is már az első körben.”- részletezte az oltási ütemtervet dr. Szondi Zita.

35%-os igénylés


Az elmúlt napokban felmértük az igényeket, az első körben dolgozóink 35 százaléka kérte az oltást. Az oltáson átesett kollégáink – akik jellemzően a COVID intenzíveken, a sürgősségi ellátásban gyógyítanak és ápolnak – remélem példát mutatnak munkatársaiknak abból, mennyire fontos, hogy a védettséget minél hamarabb megszerezzék a közvetlen betegellátásban dolgozók. Törekszünk arra, hogy minél több munkatársunk jusson védettséghez az oltóanyag által. A covid részlegeinken közel hatszázan dolgoznak, intézményi szinten 3500 egészségügyi dolgozónk van. Ezek a számok is mutatják, hogy az ország legnagyobb egészségügyi intézményeként több ezer dolgozónkról kell gondoskodnunk.” - mondta Dr Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.