Megemlékezést tartottak a Székely Hadosztályról a Megyei Levéltárban
Megemlékezést tartottak

A Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Bereg Megyei Levéltárában megemlékezést tartottak a Székely Hadosztályról, majd együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksággal.

Megemlékezést tartottak a Megyei levéltárban a Székely Hadosztályról. A Székely Hadosztály volt a neve annak a katonai egységnek, amelyet 1918. december 1. után, az Erdélybe betört román csapatok elleni védekezésként hoztak létre Kolozsváron, Lukács Béla nyugalmazott altábornagy kezdeményezésére, a Kolozsvári Hadosztály együtt maradt törzséből. 1919 áprilisában a hadosztály története a mai Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ért véget.

Megemlítjük azokat a településeket, ahol történtek az események. Meg kell emlékeznünk Demecserről, Baktalórántházáról, Mátészalkáról. 100 éves évfordulója van annak, hogy ez az ország területi integritásának védelmére szolgáló katonai alakulat kénytelen volt lenni a fegyvert a románok előtt

– mondta el Gottfried Barna, a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Bereg Megyei Levéltárának főlevéltárosa.

 A Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnoksága és a Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Bereg Megyei Levéltára együttműködési megállapodást írt alá annak érdekében, hogy zökkenő mentesebben menjen a hadisírkutatás.

A második és első világháborúban elhunyt magyar katonák és természetesen a nem magyar, Magyarország területén elhunyt katonáknak a temetési helyeit kutatjuk fel, hogy méltóan megemlékezhessünk rájuk

– mondta el Vitál Zsolt a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság alezredese, parancsnokhelyettese.

Az együttműködési megállapodás aláírása után már nem szükséges külön engedélyek beszerzése a levéltárban való kutatáshoz, így jelentősen csökken egy adott kutatás ideje.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés a Székely Hadosztályra