Megbénítja Olaszországot a járvány – Döbbenetes számokban a koronavírus!

Annyi a beteg Olaszországban, hogy nemcsak technikai eszközökből és ágyakból van hiány a kórházakban, hanem orvosból és ápolóból is. Az országban számos korlátozást vezettek be, de nem csökken a megbetegedések és a halottak száma. A legmegdöbbentőbb bejelentés az, hogy a lélegeztető gépek hiánya miatt a 80 éven felüli betegeknek nem biztosítanak lélegeztető berendezéseket.

- Már négy hete nem járnak az olasz gyerekek, fiatalok, egyetemisták iskolába – kezdi helyszíni beszámolóját az évek óta Milánóban élő Nyitray Edit. A hölgy a középiskolás lányával él a nagyvárosban.

- Az egyetemek kezdték el elsőként az online oktatást, majd ez után bekapcsolódtak a közép- és általános iskolák is. A gyerekek és fiatalok interneten kapják meg a tananyagot. Számonkérés egyelőre nincs, mert nehezen megoldható. A diákok eleinte megörültek a kis vakációnak, a gyerekek mintha nyár lenne, találkozgattak egymással. Aztán minden megváltozott, amikor egyik napról a másikra több mint 100 halálos áldozatot követelt a vírus. Az iskolabezárások után ugyanis még nem korlátozták az embereket a mozgásukban. A gyerekek lementek a parkba, a szülők dolgozni és minden nyitva volt. Aztán egy csapásra minden megváltozott, amikor csak Lombardiában több ezer koronavírusost regisztráltak...  

Döbbenetes számok

A legfrissebb adatok szerint Olaszországban 30 ezer fölé emelkedett a megbetegedettek száma. 2500 halálos áldozatot követelt a megállíthatatlannak tűnő járvány. Csak hétfőn 3233 új beteget és összesen 349 halálos áldozatot jelentettek a kórházak.

- Az első fertőzöttet még február 21-én regisztrálták Lombardiában. Ahogy rohamosan nőtt a betegek és a halottak száma, itt Észak-Olaszországban valóban megijedtek az emberek és most már betartják a szabályokat. Azonban országosan nem ez a helyzet, ahol kevesebb a megbetegedés, ott még mindig nem veszik a járványt elég komolyan. Van, aki egy néhány napot otthon ül, aztán nem bír magával és kimegy az utcára. Őket sokszor a rendőrök utasítják rendre és súlyosabb esetben bírságot is kiszabnak rájuk. Csak hétfőn 20 ezer esetben éltek a rendőrök a büntetés eszközével, ami nem kevés...

Az élet nem állt meg

Az élet ugyanakkor nem állt meg teljesen Olaszországban. A milánói tömegközlekedés a híresztelések ellenére működik. Jár a metró, gurulnak a villamosok. Edit a munkája miatt például az egyik vonalat rendszeresen igénybe veszi, de nagyon sokszor szinte egyedül ül a szerelvényen. Lombardiában előírás a szájmaszk használata, ezt szinte kivétel nélkül mindenki felteszi így védi a maga és mások egészségét. A legtöbb ember ráadásul egyszer használatos gumikesztyűt is húz a biztonság érdekében, ha kimegy az utcára.

A boltokban is szigorú szabályokat vezettek be. Mivel eleinte pánikszerűen megrohamozták az emberek a szupermarketeket, ezért korlátozásokat léptettek érvénybe. Csak meghatározott számú ember lehet bent a boltokban és limitált azt adott termékéből történő vásárlás. 

Eltűntek a turisták 

Az olasz turizmust viseli meg eddig a legjobban a járvány. A kisebb és nagyobb szállodák is bezártak. De ezen Itáliában nem csodálkozik senki és egyelőre nincs is pánik.  

– A miniszterelnök azt mondta a tévében, hogy elsősorban az emberi élet védelme a legfontosabb. Majd később foglalkoznak a gazdasággal is – tette hozzá Nyitray Edit. – Azt ígérik, hogy támogatni fogják a kis- és közepes vállalkozásokat és azokat az embereket, akik egyik napról a másikra veszítették el a munkájukat. Nagy az összefogás is Olaszországban. A leggazdagabbak sorra tesznek felajánlásokat. A Magyarországon is jól ismert Berlusconi pedig bejelentette, hogy 10 millió Euróval segíti a bajba jutott Lombardiát.

Kórház lesz a világkiállítás épületeiből

Edit arról is beszámolt, hogy a 2015-ös világkiállítás kihasználatlan épületeiben kórházat fognak kialakítani. Erre azért van szükség, mert Észak-Olaszország szerte megteltek az egészségügyi intézmények. Sok beteg a folyósokon kapott helyet. A kórházak kifogytak a lélegeztető berendezésekből. Mai hír, hogy döntés született arról, hogy a 80 évek felüliek számára már nem is biztosítanak lélegeztető gépeket. Orvosból és ápolóból sincs elegendő az országban, Edit tudomása szerint jelenleg legalább 400 orvosra és 800 ápolóra lenne szükség csak az ország északi részén. 

Közösen énekelték a himnuszt

A döbbentes számú gyászjelentés, az elcsigázott orvosok és a túlterhelt kórházak látványa miatt sok olasz úgy próbálja elviselhetőbbé tenni a helyzetet, hogy vagy az erkélyen, vagy a házak udvarán zenél. Vasárnap este például arra kérték az olaszokat, hogy aki teheti énekelje közösen az ország himnuszát.