Megállapodás született – Lezárták a Campus Kollégium PPP szerződését

Megállapodás született a Nyíregyházi Egyetem és a külföldi tulajdonú Strabag Kft. között a Campus Kollégium úgynevezett PPP szerződésének lezárásáról. Ennek köszönhetően az egyetem éves szinten 206 millió forint bérleti díjat és 180 millió forint üzemeltetési díjat takaríthat meg. A hasonlóan előnytelen konstrukcióval épült Szandra Hotel egyetemi kézbe kerüléséről azonban még nem született megállapodás az azt üzemeltető helyi vállalkozóval.

A kétezres évek elején több egyetemi kollégium épült public-private partnership, vagyis a PPP rövidítésű finanszírozási formában. Ezeket többnyire nem saját tőkéből, hanem devizahitelből építették a beruházók, így a 2010-es évek elejére megugrottak ezek díjai. A kiváltásukat a parlament oktatási bizottsága 2012-ben 100–120 milliárd forintra becsülte, majd a kormány 2019-ben 1 milliárd 751 millió forintot csoportosított át erre a célra, a felsőoktatási intézményeknek. A kormány nevében az ITM a modellváltó intézmények még fennálló PPP projektjeinek kiváltására ismételt tárgyalásokat kezdeményezett 2021 tavaszán.

Sikerült kiváltanunk a Nyíregyházi Egyetem két PPP szerződéséből az egyiket. Ez jó az adófizetőknek, hiszen a prudens módon gazdálkodó egyetem helyzetét könnyítik, nem pedig vállalkozóét, jó az egyetemnek, hiszen ily módon megszabadult egy nagyon jelentős költségvetési kényszertől, és jó a diákoknak, hiszen az egyetem átveszi az egyik kollégium üzemeltetését, és reményeink szerint jobb minőségben fog szolgáltatni” mondta dr. Mészáros József, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A Campus Kollégium PPP szerződésének lejárati ideje 2026. augusztus 31-e volt. Itt megállapodás született, így a Campus Kollégium tekintetében december 17-én a felek aláírták a szolgáltatási szerződés megszüntetésére vonatkozó szerződést.

Önmagában a PPP is nagyon előnytelen volt az egyetemek számára, ez a nyíregyházi két szerződés pedig az egyetem számára a legrosszabb feltételekkel köttetett. Ettől való megszabadulás évek óta kérdés itt, az egyetemen, de amikor az alapítványi fenntartás megindult, már azt megelőzően elkezdtük a tárgyalásokat annak az elzárására. A kormány ehhez közel 4,5 milliárd forintot biztosított, ez már hetek óta az egyetem számláján van. Most az egyik ilyen konstrukciót sikerült eredményesen lezárni a Strabaggal, amely egy nagy multicég, akivel megszületett a megállapodás, és kvázi tehermentesen visszakerült az egyetem tulajdonába a Campus Kollégium” – tette hozzá dr. Kovács Ferenc, a Nyíregyházi Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere.

Természetesen ez azt is jelenti, hogy az egyetemnek kell üzemeltetnie a továbbiakban a kollégiumot, amely épületének kiváltásával az egyetem éves szinten 206 millió forint bérleti díj és 180 millió forint üzemeltetési díj megfizetését megtakarítja. A polgármester hozzátette, a Szandra Hotel diákszálló fenntartójával, egy helyi vállalkozóval mindezidáig nem sikerült lezárni a tárgyalásokat, miközben ennek a fedezete is az egyetem rendelkezésére áll.