Még nyári abroncsa van? Esetleges baleset után a biztosító megtagadhatja a kifizetést...
Fotó: Illusztráció

Hogy biztonságosan célba érjünk gépjárművünkkel, érdemes felkészíteni járműveinket még a nagy hideg beköszönte előtt, az abroncsokat is le kell cserélni, cseréltetni – többek között a rendőrség és az autószerelők is ezt javasolták még a szeptemberi, októberi időszakban. De sokan még mindig nem váltottak, elsősorban az enyhe és összességében csapadékmentes időjárás miatt.

Viszont már egy éve annak, hogy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás megkötésénél felteszik azt a kérdést is, hogy a járműnél mindig évszaknak megfelelő abroncsot használnak-e?! A válasz szinte 100%-ban: igen. Ezzel kapcsolatosan is szólt Módy György (Egy Biztos Kft.) biztosítási alkusz:

Nagyon sokan még mindig nyári gumival járnak – ám károkozásnál, balesetnél ez problémát eredményezhet. A rendőrök jegyzőkönyvet vesznek fel és ha beleírják, hogy ok-okozati összefüggés van a nyári gumi és a baleset között, akkor a biztosító mondhatja azt, hogy mivel nem az évszaknak megfelelő gumit használtak, de biztosítás-kötéskor azt válaszolta, hogy igen, azt használnak, akkor a károkozás összegét is megtagadhatja.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kapcsolatosan nem csak erre érdemes figyelni; ugyan 2010 óta a szerződéseknél már nem a naptári év kezdete, hanem a gépjármű megvásárlásának napja számít évfordulónak, de a hazai gépjárműállomány mintegy 25%-a még mindig a januári évfordulós kategóriába tartozik. Nekik érdemes átnézni a biztosításukat, váltani vagy csak újrakalkulálást kérni, hiszen több ezer forintot lehet spórolni vagy akár kedvezményeket érvényesíteni.

Módy György hozzátette:

Elsősorban a nagyobb biztosítóknál vannak még nagy tömegek, akik ennél az évfordulónál ragadtak be. Kicsit csökkenteni szeretnék ezt az állományt és talán ezért is, azt átlagostól jóval magasabb díjakat adnak. 20 ezres díj helyett 80 ezres éves díjat is találhatunk egy-egy nagy biztosító társaságnál. Igazán nincs erre magyarázat, ez a különbség ráadásul egy olyan ügyfélnél jött ki, aki '79-es születésű, Renault Clio-ja van, bonus10-es és van egy kisgyermeke is és így azért tudjuk, hogy abba a kategóriába tartozik, aki óvatosabban vezet, mint a nagy átlag.

A biztosítót váltóknak az aktuális szerződésüket a biztosítási évforduló előtt 30 nappal, tehát ilyen esetben legkésőbb december elsejéig kell felmondaniuk, majd legkésőbb január elsejéig meg kell kötniük az új szerződésüket.