Maximum két hétre zár be minden óvoda nyáron, segítve a gyermekek szünidei elhelyezését
Fotó: Illusztráció

Minden önkormányzati óvoda maximum két hétre áll le ebben a nyári szünetben, így a kormányzati szándékokkal összhangban a szülőknek egyszerűbb lesz gyermekeik elhelyezése a saját, megszokott intézményükben a vakáció idején. A pandémia miatti egyedi eljárási szabályok ellenére sikeresen lezárult áprilisban a beiratkozás a következő nevelési évre, de az önkormányzat azt kéri, a szülők mindenképpen jelezzenek vissza, hogy elfogadják-e a most automatikusan beírt lakóhely szerinti, körzetes intézményt vagy váltani szeretnének.

 

A Nyíregyházi Televízió már friss, idei, táboros felvételei láthatóak a tudósítás elején, amik a pandémiás időszak lezárását követően nem sokkal elkészülhettek.

Az önkormányzat táboroztatással is segít

A nyári szünet ugyanis kritikus pont a kisgyermekek elhelyezése szempontjából, ezért is finanszíroz az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan önként vállalt feladatként nyári táborokat az önkormányzat – mondta a Nyíregyházi Televíziónak Jászai Menyhért.

Idén csak két hétre

Az alpolgármester hozzátette, emellett azt is megoldották, hogy minél kevesebb legyen a leállás az óvodákban, hiszen senki nem szereti úgymond idegen intézménybe vinni a gyermekét a szünidőben, még ha csak néhány hétről van is szó. Ezért idén, a kormányzati szándékkal összhangban, egy óvoda legfeljebb két hétig lehet zárva a nyári szünetben Nyíregyházán, leszámítva természetesen az orosi ovit, ahol a teljes intézményrendszert érintő önkormányzati felújítássorozat befejező munkálatai zajlanak.

Összehangolt leállások

De a leállás két hetében is megoldják az elhelyezést, hangsúlyozta Jászai Menyhért. – Három turnusban állnak le az óvodák maximum két hétre, ezeket a turnusokat összehangolták egymással. Ha valaki mégis el akarja helyezni a gyermekét, akkor van Nyíregyházán óvoda, amely nyitva tart. De arra törekedtünk, hogy két hét kivételével mindenki a saját óvodájában, csoportjában tudja megkezdeni a nyári szünetet.

Nagyjából annyian kezdhetik az évet, mint tavaly

A júniusi közgyűlés foglalkozott az önkormányzat fenntartásában működő óvodákban a 2020-2021-es évi nevelési év előkészítéséről, amit várhatóan 3826 gyermek – tehát közel annyi, mint tavaly – kezdheti meg szeptemberben a 35 feladatellátási hely 166 csoportjának valamelyikében.

Beiratkozás: automatikus volt áprilisban

Az óvodai beiratkozás a pandémia miatti egyedi eljárási szabályok ellenére sikeresen lezárult áprilisban. Bár eltérve a korábbi beiratkozási rendtől, eleve a lakcím, illetve körzet szerinti óvodákba írták be automatikusan a gyerekeket, hogy ha a szülő nem akarja más intézménybe vinni, akkor ne kelljen ezért személyesen megjelennie a veszélyhelyzet idején. A szülők értesítést kaptak az óvodából a beíratásról, de megkapják azt a lehetőséget, ha ezt nem szeretnék, vagy váltásban gondolkodnak, akkor jelezzenek vissza. Az alpolgármester ezúton is kéri a szülőket, mindenképpen tegyék meg ezt és mielőbb – ha változtatni szeretnének, ha nem.

Várják a szülői visszajelzéseket

– Sokan visszajeleztek, sokan viszont nem jeleztek vissza, hogy elfogadják ezt a körzeti beosztást. Számukra jogilag a lehetőség nyitva áll szeptemberig, de én arra kérek mindenkit, a saját maguk és az óvónők dolgának megkönnyítése érdekében, jelezzenek vissza, hogy igen, elfogadjuk ezt a besorolást, vagy pedig máshová szeretnénk óvodába járni. A szakemberek ezt megvizsgálják a korábbi rend szerint a lakóhelyhez, munkahelyhez viszonyítva, illetve hogy van-e lehetőség abban a másik óvodában, s akkor tudunk ebben segíteni. De ehhez időben kapjunk visszajelzést – hangsúlyozta Jászai Menyhért. A jelzést az óvodákban várják, ahol arról is tudnak tájékoztatást adni, hogy az adott intézményben mikor van a kéthetes szünet.