MÁV szakmai képzés – Fókuszban a vasúti balesetekkel kapcsolatos tűzoltói beavatkozások
Fotó: Kisvárda KvK

A vasútüzemi területen bekövetkezett rendkívüli események elhárítása, következményeinek felszámolása a katasztrófavédelem kiemelt feladatai közé tartozik. Az idei évben jelentősen megnövekedtek a vasúti járművekkel kapcsolatos - vasúti átjárókban bekövetkezett balesetek, vasúti járművek rakományainak tüzei – tűzoltói beavatkozások száma.

Tekintettel a bekövetkezett vasúti balesetek kimagaslóan magas számára, elemi kérdés az egyes káresemény típusokra való felkészülés, a megfelelő elméleti és gyakorlati szakmai tudásháttér megléte, annak biztosítása. 

Figyelembe véve a növekvő számadatokat, a Kisvárdai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. Pályaműködtetési Vezérigazgató-helyettesi Szervezet Debreceni Pályavasúti Területi Igazgatósága, valamint a MÁV-START Zrt. Debreceni Járműbiztosítási Igazgatósága, május 16-18. közötti időszakban, háromnapos gyakorlatias szemléletű elméleti képzést szervezett a Kisvárdai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság és a Záhonyi Katasztrófavédelmi Őrs részére.

A képzés célja volt, hogy a készenléti jellegű szolgálati feladatokat ellátó állomány tagjai tájékozottak legyenek a működési területükön lévő vasúti pályaszakaszokról, a leggyakrabban szállított veszélyes anyagok típusairól, balesetek, tömeges balesetek esetén végrehajtandó biztonsági intézkedésekről, elvégzendő feladatokról, azok sorrendjéről, különös tekintettel az adott helyszín és a vasúti jármű feszültségmentesítésére.

A fentieken túl, a foglalkozás során az állomány tagjai betekintést nyertek a vasúti társaságok rendelkezésére álló Vasúti műszaki mentési egységek, valamint a Vasúti Vegyi Elhárító Szolgálat mentési, elhárítási tevékenységére, valamint a vasúti pályaszakasz biztonsági berendezéseire, továbbá a MÁV szakemberei által biztosított személyszállító vonat tűzoltás-taktikai szempontból lényeges paramétereire, akkumulátorainak veszélyforrásaira, személymentés végrehajtásának módozataira és a beavatkozást befolyásoló egyéb körülményekre.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság