Másfél évezredes kutakat találtak az ásatások során a Jósa András Múzeum régészei
Kiss László régészeti rajzoló az egyik kút 1600 éves, hasított gerendákkal merevített vesszőfonatos faszerkezetének rajzolása közben

Ez idáig több, mint 700 régészeti jelenség került napvilágra, zömmel avar koriak, kisebb részben pedig késő császárkoriak – tájékoztatta szerkesztőségünket Körösfői Zsolt, a Jósa András Múzeum ásatásvezető régésze.

A Jósa András Múzeum Buj határában nyáron próbafeltárást végzett, most pedig megelőző feltárás keretében folytatja a kutatást.

Árokrendszerek a mélyben

A területen két nagyméretű, feltehetőleg szarmata-kori árokrendszer halad keresztül, amelyek egyrészt a korabeli települést határolta le, másrészről a csapadékvizet vezethette el.

Körösfői Zsolt a nyiregyhaza.hu-nak elmondta:

A lelőhely mélyebb részein összesen negyven kutat találtunk, s tártunk fel.

Védelmi célokat is szolgálhattak

Az avarkori település közel kéttucatnyi földbe mélyített házai észak-dél irányban sorakoznak. A szabadtéri kemencék a falu szélein helyezkednek el, talán a füsttől és a tűzveszélytől óvták az egykori lakókat.

A közel négy hektáros területen nagy létszámú ásatási brigád vallatja, a 6-8 fős múzeumi szakmai stáb munkáját közel félszáz bontómunkás segíti.

Az előkerült leletek jövője

Az időjárás még igen kegyes volt, ennek fényében a múzeum bízik abban, hogy a január végi határidőt tartani tudja. Az előkerült leletek a megyei hatókörű múzeumba kerülnek be, ahol mosásuk és tisztításuk után azokat restaurálják, majd beleltározzák.

 

Borbély Szabina Niké