Márton nap a Sóstói Múzeumfaluban - Egész nap érdemes lesz ellátogatni
Márton nap a Sóstói Múzeumfaluban - Egész nap érdemes lesz ellátogatni

Szombaton ismét Márton – napi gasztronómiai, novemberi hagyományápoló eseményt rendeznek a Sóstói Múzeumfaluban. Libaétkeket, kirakodóvásárt, sült almát és tököt, mesét, mulatságot és táncházat kínálnak 10 órától sötétedésig a szervezők.

A 10 órási kapunyitástól a csarodai parókián várja mesemorzsoló a gyerekeket. A megnyitó után a Kerekerdő óvoda tánccsoportja ad műsort, majd a Dongó Együttes jön a libahistóriával. Református istentisztelet lesz aztán a falu templomában, délután Márton – napi mulatság és táncház szórakoztatja a gasztronómiai program vendégeit. 

Dr. Ulrich Attila történész:

Nyilván ez egy régi magyar keresztény hagyomány, amelyet a gazdasági   évnek a zárásaként, az új bor ünnepeként ünnepelt a régi magyar parasztember. Itt a Múzeumfaluban ennek már nagy hagyománya van, minden évben megrendezik a Márton  napot. Ebben az évben megújult Múzeumfaluban részt lehet venni , ha fúj, ha esik, hiszen a falu központját felkövezték és megvilágították.

Novemberre a liba meghízott a régi paraszti háztartásokban, és a csendes, várakozó advent előtt szokás volt a Márton – napi vigadalom, evés – ivás. Lesz itt majd libasült és töltött liba nyak, tepertő, aprólék leves, ludaskása, sütőtök, illetve dióval töltött, mézzel locsolt sült alma is. Mindezeket nemcsak a múzeumfalu munkatársai, hanem az Ízőrző Lovagrend, népi gasztronómiát őrző egyesületének tagjai készítik. Aki Márton napon libát nem eszik, egész évben éhezik – tartja a mondás. De hogyan is került egy napon említésre Szent Márton és a libák - erről szól a néprajzos. 

Dr. Szabó Sarolta igazgató, Sóstói Múzeumfalu:

Püspökké akarták választani, de elbújt egy liba ólban, és tulajdonképpen innen származtatják Szt. Márton és a libák kapcsolatát. Végül nem sikerült elkerülni, hogy megválasszák püspöknek, mert a libák gágogása elárulta Mártont. A néphagyományban egy kicsit korábbi időszakra is visszanyúlik ez, hiszen a római korban az utolsó év- negyednek a kezdőnapja volt abban az időszakban, melyet nagy lakomával ünnepeltek és mindig libát ettek.

A látogatók szavaznak a legszebb libára, ők választják meg a győztest, kinek igencsak értékes utazás lesz a jutalma. A következő napokban lehet még jelentkezni a versenyre, melyet szombaton körbevesz a kézművesek kirakodóvására. Igazi romantikát, meleg kemence patkáján morzsolgató embereket, lúdtollal író gyerekeket, ködös – félhomályos alkonyi faluképet ígérnek a Sóstói Skanzen munkatársai a szombati hagyományos gasztronómiai programra.