Margócsy emlékév – A századik évfordulóra emlékeztek a Levéltárban
Városunk köztiszteletben álló néhai polgára, Dr. Margócsy József születésének 100. évfordulóján emlékeztek a Levéltárban Nyíregyháza díszpolgárára, és bemutatták a virtuálisan egyesített hagyatékot, mely az emlékévben folyamatosan bővül majd

Jocó bácsi. Ha nem is minden nyíregyházi, de a legtöbben így ismerték az irodalomtörténészt, pedagógust, főigazgatót, kutató helytörténészt, tanszékalapítót, oktatási szakértőt és közéleti személyiséget.

Jocó bácsinak kiváló volt a délutáni teája, a humora és az ízlése. Ez a mindenben mértékadó, szorgalmas, nyitott és közvetlen ember valamennyiünk példaképe lehet. Az emlékévben a városi közgyűjteményekbe került hagyatékát mutatták be a Könyvtár, a Múzeum, a Levéltár és az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium képviselői.

Az iratokról azt kell, hogy mondjam, hogy kb 16 irat - folyóméternyi levél, kézirat, pedagógiai munkásságát bizonyító különböző főiskolai irat vagy éppen a Jókai kritikai kiadással kapcsolatos irodalomtörténeti munkái vannak nálunk. A könyvtárakba az ő könyvtára került, a Múzeumban pedig ott van pl.a pakli kártyája, az íróasztala, az íróasztaláról a lámpa, amiről a család úgy gondolta, hogy ez hozzá kötődik és közgyűjteménynek, közkincsnek adják át.

- így vélekedett a Levéltár igazgatója,  Kujbusné Dr. Mecsei Éva.

Margócsy József hagyatékával foglalkozni nem munka, inkább megtiszteltetés és öröm – fogalmaztak a bemutató résztvevői. Bár az Arcok és könyvek sorozatba illeszkedett a hétfői program, Margócsy József lelke és a szelleme ma is velünk van.

Dr. Margócsy István irodalomtörténész kiemelte:

Az apám gyűjtötte a Nyíregyházához kapcsolódó nyomtatványokat, könyveket, Nyíregyháza irodalmának emlékeit, ezeket a városi könyvtárnak adtuk. Az is szép sorba volt rendezve, és egy valóban impozáns gyűjtemény volt. Én azt gondolom, hogy nálunk is maradtak szerintem még mindig értékes dokumentumok, de a java része az nagyon helyes, hogy a helytörténeti gyűjteményekben benne van. Apám nagy áhítatos tisztelettel és szeretettel nézte szülővárosát, úgyhogy méltó, hogy Nyíregyháza közgyűjteményeiben legyen az ő hagyatéka.

A Levéltár honlapján a - volt munkatársak - link alatt találhatják az adatbázist. A bibliográfia alá olvasnivaló is került. A jövőben a Jósa András Múzeum őrzi a hétköznapi tárgyakon túl Margócsy József családjától való festményeket, akvarelleket, díjakat és kitüntetéseket.

Azon törjük a fejünket polgári kezdeményezésre, hogy még ebben az évben egy olyan méltó helyet nevezünk el róla, mely a családját, a gyermekeit, ill. őt magát is egy olyan környezetben őrzi meg, amelyet elégedettséggel nyugtázna, hogy igen, ez egy olyan méltó hely, ami az ő nevéhez, munkásságához méltó lehet.

- így fogalmazott Dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A tervek szerint a Bujtosi Városligetben neveznek el róla sétányt az emlékévben. Felidézhetjük a hangját is, hiszen a Magyar Rádió Nyíregyházi Stúdiója, illetve a Városi Televízió archívumából bekerült a Móricz Zsigmond Könyvtár digitális archívumába a vele készült számtalan interjú.