Marad a digitális oktatás – Online módon ballagnak a diákok
Fotó: Illusztráció

Május 25-étől megnyithatnak az óvodák és a bölcsődék a vidéki megyékben, június 2-ától pedig kis csoportos konzultációkat, illetve egyéni felkészítéseket tarthatnak az iskolákban. Az elmúlt két hónap kihívás elé állította a diákokat, a tanárokat és a szülőket is. Tömeges rendezvényeket, így például ballagást továbbra sem lehet szervezni, de nem hagyományos módon a nyíregyházi iskolák is elbúcsúznak majd a diákoktól.

Két hónapja költözött be az oktatás a digitális térbe, az oktatásért felelős államtitkár szerdai bejelentése alapján pedig tanév végéig érvényben is marad. A digitális munkarend, mint minden más iskolában, a nyíregyházi Bemben is március 16-án kezdődött. Az intézmény egy digitális felületet hozott létre a gördülékeny munka érdekében, az intézményvezető elmondása szerint úgymond mappákba szervezték az iskolai életet. A jól kezelhető, átlátható felület megkönnyítette a tanulók, a pedagógusok és a szülők munkáját is.

Jelentős a szülők szerepe

Az általános iskolák helyzetét tovább nehezítette, hogy az alsó tagozatosok oktatásához elengedhetetlen a szülői segítség.

„A pedagógus kollégák napi kapcsolatban állnak a szülőkkel, és őszinte elismerésem a szülőknek. Ha valami jó részét mondhatok ennek, ami tényleg kiemelkedő, az az, hogy a szülőket is nagyon összehozta a pedagógusokkal, hiszen tényleg nagyon együtt kellett dolgozniuk. Most a kollégáim próbáltak segíteni azzal, hogy olyan PPT-ket, hanganyagokat küldtek, olyan online órákat tartottak, amelyek segítették a megértést. Az, hogy a kicsi gyerek is könnyen tudjon alkalmazkodni ehhez, ez a szülők nélkül nem ment volna. Egy első osztályos, második osztályos gyereknél nyilván nagyon fontos volt, hogy a gyerek, a szülő és a pedagógus nagyon szorosan együttműködjön. Egy-egy ilyen online óra, főleg a kisebb gyerekeknél, egy mini szülői értekezlet vagy fogadóóra is egyben” – közölte dr. Baloghné Mester Éva, a Nyíregyházi Bem József Általános Iskola intézményvezetője.

Az intézményvezető hozzátette, hiába bevált a rendszer, semmi nem tudja pótolni a személyes találkozást, Baloghné Mester Éva hozzátette, mind a pedagógusoknak, mind a diákoknak hiányzik a tantermi oktatás.

Év végi értékelés

A pedagógusok mindent megtesznek azért, hogy a tanévet sikeresen le tudják zárni, a gyerekek folyamatosan kaptak értékeléseket a digitális oktatás idején is, több projektet és kutatómunkát kaptak a tanulók. Vannak olyan internetes lehetőségek, amivel a dolgozatokat is meg tudták íratni, sőt feleltetni is tudtak. Hasonlókról számolt be Roma Ádám is, a Petőfi iskola pedagógusa, aki azt is hozzátette, azért március közepéig is bőven adtak érdemjegyeket a diákoknak. Roma Ádám neve nemcsak a nyíregyháziak számára lehet ismerős, országos szintű elismertséget szerzett az elmúlt években, többek között 2017-ben Pedagógus Oscar-díjat kapott, 2018-ban pedig a Férfiak Klubja példakép díjának döntősei között szerepelt. Az elmúlt napokban saját YouTube-csatornát is indított, ahova edukációs tartalmat gyárt a diákok részére.

Kinyit az iskola, ballagás nem lesz

Az oktatásért felelős államtitkár szerdán bejelentette, hogy június másodikától engedélyezik a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozását, kis csoportos konzultációkat, illetve egyéni felkészítések megtartását. A hagyományos oktatás már nem tér vissza az idei tanévben és tömegrendezvényeket, így például ballagásokat sem szervezhetnek a megszokott módon az intézmények.

„Nagyon kell őket motiválni, én azt veszem észre, igyekszem mindent megtenni ennek érdekében. Mindig azt szoktam mondani, hogy a gyerekek helyzetébe is bele kell, hogy képzeljük magunkat, nem olyan egyszerű ez. Felnőttként egyszerűbb azért megélni ezeket a helyzeteket, hiszen lelkileg több mindent átéltünk már, egy gyereknek nem olyan egyszerű. 14 évesen én is, hogy ha belegondolnék, hogy nem lesz ballagás és az utolsó három hónapot nem tölthetem az osztálytársaimmal, akkor ez azért tényleg nagyon nehéz. Azt gondolom, hogy azt a két pólust kell megtalálni, hogy megértőek legyünk, de követeljünk is. Itt az aranyközépút a legjobb” – mondta Roma Ádám, a Nyíregyházi Móra Ferenc Általános Iskola Petőfi Sándor Tagintézményének pedagógusa.

Más módon búcsúznak a diákoktól

A Petőfiben online ballagást szerveznek a tanév végén, a Bemben pedig már hetek óta megy az egyeztetés a végzős osztályok osztályfőnökeivel, hogy hogyan fognak elbúcsúzni a diákoktól.

„Nagyon nehéz, mindenkinek nehéz ez, mert egy pedagógus akkor igazán pedagógus, ha gyerekek között lehet, tehát akkor tud igazán kibontakozni. Nyilvánvalóan ez az online mód egy lehetőség, de a személyes kapcsolat az pótolhatatlan és én azt gondolom, hogy ez a legnehezebb talán és a nyolcadikos gyerekek is ugyanúgy várják ezt az élményt, mindenképpen meg fogjuk oldani, megy még az ötletelés, hogy hogyan fogjuk tudni ezt megtenni” – mesélte a Bem intézményvezetője.

Reményekkel teli új tanév

A tanév június közepén-végén véget ér, a nyári szünetet azonban a diákok és a pedagógusok is máshogy fogják talán megélni, tette hozzá Roma Ádám.

„Természetesen a tanév, amikor lezáródik, akkor még lesznek adminisztrációs feladataink, de persze most is van közben, és azt gondolom, hogy a nyári szünetet most abszolút ki kell használni és reméljük, szeptembertől a hagyományos iskolai életbe vissza tudunk csöppenni” – mondta a pedagógus.

Óvodai ellátás május közepétől

Az államtitkári bejelentésből az is kiderült, hogy a vidéki megyékben az óvodák és a bölcsődék május 25-étől visszatérnek a normális működési rendhez. Az intézményeknek külön igazolások nélkül is fogadniuk kell a gyermekeket. Erre azért van szükség, mert a szülők szabadsága sok esetben elfogyott, dolgozniuk kell. Június 2-ától valamennyi iskolában meg kell szervezni az adott intézménybe járó gyermekek felügyeletét, illetve az étkeztetés lehetőségét is biztosítani kell június 26-áig. A gyermekfelügyeletben részt vevők számára június 2. és 15. között elsősorban felzárkóztató, a tanulásukat támogató tevékenységeket lehet szervezni. Június 16–26. között már a következő tanévre való felkészülésre is sor kerülhet.