Már úton vannak a védettséget igazoló igazolványok

Már csaknem másfél millió védettségi igazolványt legyártottak, az érintettek postán kapják majd meg a plasztikkártyát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: a nemzeti konzultáció alapján döntenek majd arról, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványok kapcsolódjanak.

Az M1 felkereste Pécsett Nádor Tamást, aki már megkapta a védettségi igazolványt. A férfi még tavaly év végén esett át a koronavírus-fertőzésen.

A hosszú karantén után, illetve az otthoni oktatás mellett szeretne az ember egy kis pluszszabadságot kapni. Ez erre reméljük, hogy jó lesz. Sajnos csak rövid időre szól, május végéig van érvényessége az igazolványnak, de reméljük, addigra megkapjuk a védőoltást is  mondta Nádor Tamás.

Egy füzesabonyi egészségügyi dolgozó, aki a betegségen még nem esett át, viszont megkapta mindkét oltását, szintén kézhez vehette a védettségi igazolványt.

„Bízom benne, hogy nagyobb teret kapunk akár utazásra, akár rendezvényen való részvételre, akár színházlátogatásra, olyan kulturális programra, melyen több ember is részt vesz. És bízom benne, hogy szabadon bármelyiken részt vehetek” – mondta Lakatosné Mohácsi Mária, a Füzesabonyi Egészségügyi Központ asszisztense.

A beoltottaknak nem kellett igényelniük, automatikusan postázták és postázzák számukra a védettségi igazolványt. A beoltottak kártyájának nincs érvényességi ideje.

Akik igazoltan átestek a fertőzésen, azoknak sem kell fizetniük az igazolványért, ők ugyancsak automatikusan megkapják. A kártya érvényességi ideje ez esetben fél év.

A harmadik körbe azokat sorolják, akik tünetmentesen vészelték át a betegséget, utólagos vizsgálattal viszont bizonyítható az ellenanyag a szervezetükben. Nekik 3000 forintot kell fizetniük a kártyáért. Az ő esetükben az igazolvány négy hónapig érvényes.

„A védettséget igazoló kártyákból már postára is adtak egymillió-kétszázhatvanezer darabot” – jelentette be a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

„Arra lehet számítani, hogy aki akár betegségből épül fel, akár megkapta az oltást, ezt követően rövid időn belül, a jelenlegi gyakorlat szerint egy héten belül a védettségi igazolványt is megkapja postán” – közölte Gulyás Gergely.

A miniszter kiemelte: a nemzeti konzultáció alapján döntenek majd arról, hogy a védettségi igazolványokhoz milyen jogosítványok kapcsolódjanak.

 

Forrás: hirado.hu