Már másodjára csaltak könnyeket a szemekbe a nyíregyházi táncosok! Videó!
Fotók, videó: Némethy Mária

Múlt héten szinte futótűzként terjedt az interneten egy videó, amely egy nem mindennapi pillanatsorozatot örökített meg: nyíregyházi táncosok flashmobot tartottak a Jósa András Oktatókórház parkolójában leukémiás barátjuk ablaka alatt, hogy ezzel is erőt adjanak neki. Brondics Attila hónapok óta nem találkozhatott senkivel, kisfia nyáron születik meg, az tartja benne a lelket, hogy hamarosan apa lesz, de erőt ad neki a barátai támogatása, szeretete is, akik egy meglepetés koreográfiát raktak össze és táncoltak el neki. Alig telt el egy hét a megható flashmob óta, most a fiatalok egy hatéves, szintén leukémiás szabolcsi kislányt vidítottak fel a Jerusalema örömtáncával.

 

A szabolcsi Kmetz Zoé élete legnehezebb harcát vívja. Akut limfoid leukémiával küzd, hosszú hónapokon át tartó kórházi, majd pedig fenntartó kezelés vár rá. A csontvelő-átültetés miatt otthon steril szobára lesz szüksége, ennek kialakításához – valamint a lakás fűtéskorszerűsítéséhez és egy megbízható autó megvásárlásához, aminek megléte elengedhetetlen a kórházi ingázások miatt – várják a jó szándékú emberek támogatását.

 

Némethy Mária, a Princess Balettiskola vezetője elmondta, mikor meghallották Zoé történetét, pedagógusok révén, egy pillanatig sem merült fel bennük, hogy ne állnának a kislány mellé és koreográfiájukkal ne csalnának – barátjuk után – mosolyt az ő szemébe is.

 

„AZONNAL IGENT MONDTUNK”

 

– Nagyon mélyen érintett minket, amikor meghallottuk Zoé történetét – mondta el megkeresésünkre Némethy Mária. – Mindannyian pedagógusok vagyunk, ezért miután megkerestek minket, hogy táncoljunk Zoénak is és ezzel együtt hívjuk fel a figyelmet arra, hogy nagy szüksége van a segítségre a kislánynak, gondolkodás nélkül igent mondtunk. Ma van a tánc világnapja, mi mást hirdethetnénk, minthogy a tánc erőt ad. Zoénak és a családjának pedig most erre nagy szüksége van.

 

- Azt a koreográfiát adtuk neki elő, amit egy héttel ezelőtt Attilának a Jósa András Oktatókórház udvarán, és azt hiszem, elértük a célunkat. Zoé végig ott volt, az anyukája pedig már háromszor felhívott és azóta is sír a meghatódottságtól. Amivel és ahogyan tudtunk, segítettünk, vittünk a kislánynak ajándékokat is, amiket magával vihet majd a kórházba, de szükség lesz még a jó szándékú emberek támogatására is.

 

 

FELEMÉSZTI A CSALÁD ANYAGI LEHETŐSÉGEIT

 

A kislány szülei nem tudnak dolgozni, mivel az édesapa a debreceni onkológián tartózkodik Zoéval, felesége pedig otthon a négy- és kilencéves fiaikkal, így az ingázás (az otthonuk és a kórház között), valamint a gyógykezelések felemésztik a család anyagi lehetőségeit...