Már kevesebb mint három hét és Rally Európa-bajnokság lesz Nyíregyházán!

A tavalyi Nyíregyháza Rally versenynapján jelentették be, hogy idén Rally EB-futamot rendezhet Magyarország.

A Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsának decemberi, szentpétervári ülésén véglegesítették is az összes FIA által felügyelt sorozat versenynaptárát, köztük a Rally Európa-bajnokság 2019-es menetrendjét is. Ebben a sorozatban négy aszfaltos és négy murvás verseny szerepel, volt már megmérettetés többek között a Kanári-Szigeteken, Lettországban, Cipruson – a versenysorozatot a Rally Hungary zárja november 8-a és 10-e között, nyíregyházi központal.

Az Európa-bajnoki futam útvonala a tavalyi Nyíregyháza Rallyhoz hasonló lesz, 80 százalékban változatlan marad. A szervizparknak, a rajtnak és a célnak is Nyíregyháza ad majd otthont, a Zemplénben, illetve a tokaji régióban pedig a gyorsaságik lesznek.

– tájékoztatta szerkesztőségünket Őry Tamás, a verseny promótere. Ami azonban változik, hogy egyrészt a rajtceremónián sokkal nagyobb show-ra számíthat a közönség, a szervizpark miatt pedig a Tokaji úti Vásártér egész hétvégén zárva tart majd.

Azt is tudni lehet már, hogy november 10-én, vasárnap negyed 1-kor kezdődik a gyorsasági szakasz futama Nyíregyházán. Bár a belvárosi gyorsasági szakasz útvonala hasonló lesz, mint tavaly az I. Nyíregyháza Rallyn volt, azonban a táv rövidebb, éppen ezért 3 kört teljesítenek majd a versenyzők. Az EB ünnepélyes megnyitója, a rajtceremónia, a shakedown, kvalifikáció, a szervizpark, a belvárosi körgyorsasági és a céldobogó, díjátadó ceremónia ingyenesen lesz látogatható, azonban az összes többi helyszínre már egy úgynevezett Rally Passt kell váltani.

A szervezők elmondták: az Európa-bajnoki futamon előreláthatóan 120–130 páros fog majd indulni – ők nagy stábbal jönnek –, és mivel Európa számos pontjáról érkeznek, már rengeteg szállást lefoglaltak Nyíregyházán is. Szinte már alig találni november 8–10-ére szabad szobát. A Rally Hungary több ezer embert fog vonzani, és mivel nem dőlt még el a bajnokság – három versenyző harcol az EB címért –, ezért várhatóan nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is érkeznek majd látogatók a szabolcsi megyeszékhelyre.

 

Szerzők: Bruszel Dóra / Dér Vivien