Már június végén ehetünk magyar dinnyét

Az előző évekhez képest két héttel hamarabb érik a dinnye idén.

– mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Ez azt jelenti, hogy június végén, július elején szinte a teljes magyar dinnyetermés piacra kerül.

A magyarországi görögdinnye-termesztés megközelíti majd a kétszázezer tonnát, ennek körülbelül negyven százaléka exportra kerül.

– közölte a NAK elnöke.

A NAK idén is támogatja a magyar dinnyetermesztőket. Győrffy Balázs elmondta: az elmúlt évben volt olyan időszak, amikor húsz forint volt a dinnye kilónkénti termelői ára. Ez az önköltségi ár alatt volt.

Remélik, hogy az idei szezon nem tartogat ilyen kellemetlen meglepetéseket, és jó szezont zárhatnak majd a termelők és fogyasztók egyaránt.

–fogalmazott Győrffy Balázs.

Jó termés várható

Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő-terület termelőinek beszámolói alapján jó termésre lehet számítani, így a minőségi áruval rendelkező gazdák jó bevételre tehetnek szert.

Pócs János dinnyetermelő elmondta: egy hektár dinnye előállítási költsége 1,5-2 millió forint. A tavalyi évvel ellentétben idén jó minőségű dinnyére számítanak.

Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete Magyarországon található.

– hangzott el a Magyar gazda című műsorban.

Magyarország nagyon jó klimatikus tényezőkkel rendelkezik a Kárpát-medencének köszönhetően.

– mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke. Az éjszakák nem olyan melegek, mint a déli országokban, nappal pedig megfelelően felmelegszik a hőmérséklet.

Ez nagyban befolyásolja a termés cukorképződését.

– tette hozzá a társelnöke. Magyarországon mintegy hatszáz hektáron termesztenek sárgadinnyét.

Ebben az évben 18 ezer tonna gyümölccsel számolhatunk.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint dinamikusan fejlődő ágazat a sárgadinnye-termesztés.

Bár kisebb terület felhasználással rendelkezik, mint a görögdinnye, de a termés szinte száz százaléka hazai fogyasztásra kerül.

– hangsúlyozta.

Népszerűsítik a dinnyefogyasztást

A NAK elnöke és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke együttműködési megállapodást írtak alá a magyar dinnyetermelés és -fogyasztás népszerűsítése, valamint az ágazat termelési technológiáinak fejlesztése érdekében.

A NAK elnöke szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves fogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog. 

A fogyasztói változások miatt a termelők folyamatos kihívásokkal néznek szembe, így szükség van a folyamatos újításra, hiszen ezzel tudnak a termelők a piacon maradni.

– tette hozzá Győrffy Balázs.

 

Forrás: hirado.hu