Az előző évekhez képest két héttel hamarabb érik a dinnye idén.
– mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Ez azt jelenti, hogy június végén, július elején szinte a teljes magyar dinnyetermés piacra kerül.
A magyarországi görögdinnye-termesztés megközelíti majd a kétszázezer tonnát, ennek körülbelül negyven százaléka exportra kerül.
– közölte a NAK elnöke.
A NAK idén is támogatja a magyar dinnyetermesztőket. Győrffy Balázs elmondta: az elmúlt évben volt olyan időszak, amikor húsz forint volt a dinnye kilónkénti termelői ára. Ez az önköltségi ár alatt volt.
Remélik, hogy az idei szezon nem tartogat ilyen kellemetlen meglepetéseket, és jó szezont zárhatnak majd a termelők és fogyasztók egyaránt.
–fogalmazott Győrffy Balázs.
Jó termés várható
Az öt nagy magyarországi dinnyetermesztő-terület termelőinek beszámolói alapján jó termésre lehet számítani, így a minőségi áruval rendelkező gazdák jó bevételre tehetnek szert.
Pócs János dinnyetermelő elmondta: egy hektár dinnye előállítási költsége 1,5-2 millió forint. A tavalyi évvel ellentétben idén jó minőségű dinnyére számítanak.
Európa negyedik legnagyobb görögdinnye-termőterülete Magyarországon található.
– hangzott el a Magyar gazda című műsorban.
Magyarország nagyon jó klimatikus tényezőkkel rendelkezik a Kárpát-medencének köszönhetően.
– mondta Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke. Az éjszakák nem olyan melegek, mint a déli országokban, nappal pedig megfelelően felmelegszik a hőmérséklet.
Ez nagyban befolyásolja a termés cukorképződését.
– tette hozzá a társelnöke. Magyarországon mintegy hatszáz hektáron termesztenek sárgadinnyét.
Ebben az évben 18 ezer tonna gyümölccsel számolhatunk.
Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint dinamikusan fejlődő ágazat a sárgadinnye-termesztés.
Bár kisebb terület felhasználással rendelkezik, mint a görögdinnye, de a termés szinte száz százaléka hazai fogyasztásra kerül.
– hangsúlyozta.
Népszerűsítik a dinnyefogyasztást
A NAK elnöke és a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének társelnöke együttműködési megállapodást írtak alá a magyar dinnyetermelés és -fogyasztás népszerűsítése, valamint az ágazat termelési technológiáinak fejlesztése érdekében.
A NAK elnöke szerint az elmúlt évek promóciós kampányainak sikerét bizonyítja a hazai fogyasztás növekedése: míg az éves fogyasztás 10 éve fejenként 8-9 kilogramm volt, mostanra 13-15 kilogramm körül mozog.
A fogyasztói változások miatt a termelők folyamatos kihívásokkal néznek szembe, így szükség van a folyamatos újításra, hiszen ezzel tudnak a termelők a piacon maradni.
– tette hozzá Győrffy Balázs.
Forrás: hirado.hu