Már az első napon több ezer kismama kapott védettséget

Már az első napon több ezer kismama kapta meg a koronavírus elleni oltás első adagját. A várandós és a még szoptató édesanyák mostantól soron kívül kaphatják meg a vakcinát. Ehhez regisztrálni kell, majd beutalót kérni az orvostól, az oltásra pedig a várandósgondozási kiskönyvet is vinni kell. A kismamákat külön oltópontokon várják szerte az országban – hangzott el az M1 Híradójában.

Pécsett a szülészeten alakítanak ki oltópontot a kismamáknak. A háziorvosnál kell jelezni, hogy kérik az injekciót, ő ad beutalót és mondja meg, mikor, hova kell menniük. Fontos, hogy a várandósgondozási kiskönyvet magukkal kell vinniük.

Oltásra buzdította a kismamákat a családokért felelős miniszter. Novák Katalin a közösségi oldalán azt írta: miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, a kormány soron kívül biztosítja a kismamák biztonságos vakcinával való beoltását.

A miniszter hangsúlyozza, az oltáshoz regisztrálni kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

Minden megyében és a fővárosban is lesz kijelölt kórházi oltópont, ezek listáját és elérhetőségét jövő hét közepén teszik közzé a koronavirus.gov.hu oldalon.

A kismamák a Pfizer és a Moderna oltóanyagát kaphatják meg.

A várandósoknak az első dózist a terhesség 12. hetét követően adják be, az emlékeztető oltást pedig a szülés után.

Akik szoptatnak, azok bármikor kérhetik a vakcinát.

A Semmelweis Egyetem elsőként kezdte el oltani a kismamákat, külön oltópontokat alakítottak ki az intézmény négy klinikáján. Merkely Béla rektor arról beszélt az M1-nek, hogy a vakcina egyszerre védi az anyát és a gyermekét.

Több tízezer kismama kérheti az oltást. A szakemberek úgy számolnak, hogy a mostani kapacitásokkal egy-két hét alatt beoltják őket, az ehhez szükséges vakcina biztosított.

 

Forrás: hirado.hu